Izvoz namještaja iz BiH do svibnja povećan za 44%

Autor: Poslovni dnevnik , 17. lipanj 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u istom razdoblju uvezen je drveni namještaj vrijedan 27,9 milijuna KM.

BiH je u prva četiri mjeseca ove godine izvezla namještaj od drva vrijedan više od 226,7 milijuna KM (oko 115 mil. eura), odnosno za 44,4% više u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, piše Glas Srpske.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u istom razdoblju uvezen je drveni namještaj vrijedan 27,9 milijuna KM (oko 14 mil. eura), što je za 25,8% više u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine.

Najviše namještaja iz BiH otišlo je u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Nizozemsku, Austriju i Sloveniju. Najviše se uvozilo iz Srbije, Poljske, Turske, Italije, SAD-a i Njemačke.

Lazo Šinik, tajnik Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS, rekao je da je situacija u sektoru namještaja dobra i kada se pogledaju podaci samo za Republiku Srpsku.

“Vrijednost namještaja kojeg je RS plasirala od siječnja do kraja travnja iznosi oko 90 milijuna maraka (oko 46 mil. eura), što je za oko 40% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, objasnio je Šinik.

U industriji namještaja u RS zaposleno oko 4000 radnika, a lani je, unatoč pandemiji koronavirusa, broj zaposlenih povećan za oko 3,5%.

Komentirajte prvi

New Report

Close