Ispunjavanje rudarskih zahtjeva vodi do barem 15% skuplje struje u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2021. u 22:00
U rudnicima u BiH višak je zaposlenih, ne samo rudara već i u drugim odjelima/Shutterstock

Prihod od prodaje ugljena TE manji je za 10 milijuna KM od plana. Za plaće je otišlo 48,3 millijuna, za 43,3% više od plana.

Elektroprivreda BiH priopćila je da bi podlijeganje ucjenama i pritiscima u vezi s viškom zaposlenih u rudnicima i prihvaćanje zahtjeva sindikata, značilo samo jedno – udar na potrošače električne energije, posebno kućanstva, prenosi portal Vecernji.ba.

“Odustajanje Sindikata radnika rudnika Federacije BiH od prihvaćenog modela restrukturiranja rudnika i rješavanja pitanja viška zaposlenih na socijalno prihvatljiv način te inzistiranje na zadržavanju u radnom odnosu i viška administrativnog, režijskog i rukovodnog osoblja u periodu dužem od planom predviđenog, put je do neminovnog povećanja cijene električne energije za minimalno 15 posto”, naveli su.

Za provedbu zahtjeva koji je dostavljen Vladi FBiH i Javnom poduzeću Elektroprivreda BiH neophodno je iznalaženje dodatnih blizu 60 milijuna konvertibilnih maraka (KM) na godišnjoj razini za sve rudnike koncerna.

Gubici rudnika već 16,6 milijuna

“Promatrano sa stanovišta poslovanja rudnika s kontinuiranim povećanjem gubitaka i neizmirenih obaveza, jedini mogući način osiguranja nedostajućih sredstava jest povećanje cijene ugljena od 25 do 30 posto, koje posljedično vodi do značajnog poskupljenja proizvodnje električne energije iz ovog energenta i dodatnih financijskih izdataka za građane”, dodaju iz Elektroprivede.

Da drugi način iznalaženja sredstava za ispunjavanje zahtjeva Sindikata izuzev poskupljenja električne energije za 15 posto ne postoji, potvrđuju podaci o poslovanju rudnika izdvojeni za prva tri mjeseca ove godine.

“Za ovaj period planiran je prihod u iznosu 77,9 milijuna KM, a ostvareno je 63,9 milijuna KM. Ostvareni prihod od prodaje ugljena termoelektranama manji je za 10 milijuna KM u odnosu na planirani.

Za plaće i ostala osobna primanja zaposlenika isplaćeno je 48,3 milijuna KM, što je čak za 43,3 posto više od plana.

U ovom periodu rudnici koncerna poslovali su s gubitkom u iznosu 16,6 milijuna maraka i gotovo je identičan povećanju troškova plaća i ostalih osobnih primanja.

Ukoliko ovakav trend bude nastavljen, gubitak na kraju godine iznosio bi 67 milijuna KM, a troškovi povećanja plaća oko 58,4 milijuna KM”, priopćeno je, što javlja Vecernji.ba.

Odustajanje od pritiska i ucjena

Poskupljenje električne energije do kojeg bi došlo ispunjavanjem zahtjeva Sindikata radnika rudnika FBiH može se izbjeći samo odustajanjem od ucjena i pritisaka, vraćanjem dijaloga i odgovornim pristupom svih strana uključenih u restrukturiranje rudnika, procesa koji nije pitanje volje ili izbora, već obveza Bosne i Hercegovine u vezi s provedbom energetske tranzicije i ispunjavanja jasnih ciljeva i politika EU u pogledu smanjivanja korištenja ugljena za proizvodnju električne energije do potpunog prestanka njegove upotrebe, naveli su iz ovog javnog poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close