Inflacija u BiH usporava, ali je još previsoka

Autor: Poslovni dnevnik , 27. travanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Visoka inflacija posljedica je cijena hrane i bezalkoholnih pića, namještaja i redovnog održavanja, koje su najviše rasle prije godinu dana.

Iako se nastavila usporavati, inflacija u Bosni i Hercegovini i dalje je dvoznamenkasta. Godišnji rast indeksa potrošačkih cijena pao je s 12,9 posto u veljači na 10,3 posto na godišnjoj razini, ponajviše kao rezultat utjecaja efekta baze i jeftinijih usluga prijevoza zbog nižih cijena nafte.

Visoka inflacija posljedica je cijena hrane i bezalkoholnih pića, namještaja i redovnog održavanja, koje su najviše rasle prije godinu dana.

Tako su, prema podacima Agencije za statistiku BiH, proizvodi u odjeljku Prehrana i bezalkoholna pića na godišnjoj razini poskupjeli za 19 posto, dok su u odjeljcima Namještaj, kućanski aparati i redovno održavanje doma poskupjeli za 19 posto. rast cijena iznosio je 12,1 posto.

Veći skok cijena zabilježen je kod stambenih usluga i režijskih troškova (11,9 posto), kao i ostalih dobara i usluga (10,2 posto). Prosječan pad cijena zabilježen je u odjeljcima Odjeća i obuća za 6,1 posto i Prijevoz za 0,9 posto.

Na mjesečnoj razini rast cijena u ožujku iznosio je 0,4 posto u odnosu na veljaču. Cijene hrane nastavile su rasti te su u odnosu na prethodni mjesec porasle za 0,9 posto.

Alkoholna pića i duhan skuplji su za 2,4 posto, Odjeća i obuća za 2,1 posto te Ostala dobra i usluge za 1,8 posto. Pad cijena na mjesečnoj razini zabilježen je u odjeljcima Stanovanje i režijski troškovi za 0,3 posto i Prijevoz za 1,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close