Inflacija bi u BiH mogla jenjati do proljeća, ali politička kriza neće tako skoro

Autor: Poslovni dnevnik , 27. prosinac 2021. u 13:27
Rast izvoza, kao i industrijske proizvodnje, odvijao se u izrazito nepovoljnim prilikama/H. Jelavić/PIXSELL

Očekuje se nastavak oporavka, smetnje su zaoštravanje političke situacije i poskupljenja.

Unatoč činjenici da se i u idućoj godini očekuje nastavak oporavka domaće ekonomije, smetnje tom procesu mogu predstavljati, slažu se analitičari, zaoštravanje političke situacije, ali i nastavak poskupljenja koja se očekuju, okvirno, do proljeća, piše Večernji list BiH.

Očekivanja Upravo će prvih nekoliko mjeseci 2022. biti ključno za donošenje konačne procjene o dinamici i intenzitetu oporavka domaćeg gospodarstva, no, već se i u ovom trenutku mogu pružiti određene procjene na osnovi ulaznih parametara, a oni su u prvom redu određeni nastavkom povećanja cijena energenata, ali i prilično zaoštrenom političkom situacijom.

Kada se tomu doda da je iduća godina izborna, dolazi se do prilično nezahvalne pozicije s koje bi se moglo gledati na proces oporavka. No, domaće gospodarstvo uspjelo je prevladati izazove pandemije, tako ne treba u startu odbacivati mogućnost nastavka snažnijeg oporavka u 2022.

Ova je godina pokazala da je ekonomija uspjela kapitalizirati određene prednosti koje su se pojavile nakon otvaranja europskih tržišta za robe iz BiH, a rast izvoza, kao i industrijske proizvodnje, odvijao se pritom u izrazito nepovoljnim prilikama.

Takve pokazatelje vlasti bi trebale iskoristiti na način da snažnije prionu s reformama s ciljem pojednostavljenja procedura za pokretanje biznisa i privlačenja investicija.

Dobra je stvar što su entiteti donijeli nekoliko iznimno važnih zakonskih rješenja s kojima se popravlja ukupna investicijska klima te bi trebali nastaviti u smjeru kojim će se ubrzati i olakšati procedure i poslovanje domaćim i stranim investitorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close