IEEFA: Termoelektrana Gacko 2 neisplativ je projekt

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Nedavno se pojavila informacija o interesu češke Witkowitz grupe.

Centar za životnu sredinu upozorava da nema opravdanja za izgradnju termoelektrane “Gacko 2” nakon što je prije dva dana Institut za energetsku ekonomiku i financijske analize (IEEFA) objavio istraživanje koje se bavi tržištima i trendovima u energetici.

Analiza pokazuje da bi razvoj solarnih i vjetroelektrana u regiji ponudio sigurnije povrate i čišću energiju te bi mogao imati koristi od politika poticaja.

Češki interes

Krajem prošle godine u javnosti se pojavila informacija o iskazanom interesu češke Witkowitz grupe za ulaganje u izgradnju nove termoelektrane u Gacku.

No, kako ističu u Centru za životnu sredinu, najnovije analize potvrđuju da je ovaj projekt ekonomski neisplativ.

”Vijest o gradnji termoelektrane Gacko 2 pojavljuje se pred izbore. Odjednom se pojavljuju neki investitori upitnog kredibiliteta i potpisuju se nekakvi magični memorandumi. Politika nije jasna, ali ekonomija je: projekti poput termoelektrane Gacko 2 ne mogu se uvjeriti u to”, kazao je. elektrane su osuđene na propast pri samoj pomisli na izgradnju i ne postoji ta financijska institucija (koja će takvo što podržati), rekla je Majda Ibraković iz Centra za okoliš. Ističu da je i kad bi se projekt financirao, pitanje koliko će trajati.

”Ekonomski izgledi za predloženu elektranu na lignit Gacko II su loši čak i pod najpovoljnijim pretpostavkama. Cijene ugljena, rokovi izgradnje i neizvjesnost u pogledu rizika financiranja čine Gacko II i slične projekte diljem zapadnog Balkana ranjivima u ranoj fazi”.

Jeftinija struja

Do potencijalnog puštanja u rad TE Gacko 2 (nakon 2028.) očekuje se da će sadašnje visoke cijene električne energije biti uvelike snižene i da termoelektrana neće imati koristi od njih.

Alternative za obnovljivu energiju, kao što su solari i vjetar, predstavljaju bolje prijedloge jer bi imali koristi od jednostavnijeg pristupa financijama i vjerovatne podrške budućim politikama. Gacko I je termoelektrana od 300 megavata (MW). Jedna je od pet termoelektrana na ugljen u BiH i nalazi se pored Rudnika Gacko, koji ga snabdijeva sa 1,8 milijuna tona lignita godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close