I u pandemiji bosanskohercegovačka konditorska industrija povećava izvoz

Autor: Poslovni.hr , 09. studeni 2020. u 21:59
Foto: Pixabay

Iz tvornice keksa Mira iz Prijedora kažu da stabilno posluju.

Iako je pandemija koronavirusa negativno utjecala na plasman brojnih proizvoda iz BiH na inozemna tržišta domaći konditori imaju razloga za zadovoljstvo jer se izvoz slatkiša ove godine povećao u odnosu na 2019.

“U odnosu na prošlu godinu, kada je do kraja listopada izvezeno oko 3200 tona kakaa i proizvoda od kakaa u vrijednosti od 15,7 milijuna KM (oko 8 mil. eura), ove godine u istom razdoblju izvoz je iznosio gotovo 3800 tona, čija je vrijednost 19,6 milijuna KM”, rečeno je Nezavisnim novinama iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Uvoz je smanjen sa 16.900 tona na 16.850 tona.

Iz tvornice keksa Mira iz Prijedora kažu da stabilno posluju. “Najviše izvozimo u Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, zemlje članice Cefte, SAD, Kanadu te zemlje zapadne Europe”, rekli su iz Mire.

Dobrim poslovanjem pohvalili su se i iz kompanije AC Food iz Velike Kladuše. “Imali smo povećanu prodaju u inozemstvu, ali se također povećala i prodaja na domaćem tržištu”, rekla je Mirela Vračić, operater za knjigovodstvo kompanije AC Food. Najviše izvoze u zemlje Europske unije, ali se polako šire i na američko i australsko tržište.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, čokoladni proizvodi iz BiH najviše su se izvozili u Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Komentirajte prvi

New Report

Close