Hrvat iz Singapura u Beogradu predstavio svoju jedinstvenu platformu za nekretnine

Autor: Nadja Irena Fišić , 29. studeni 2023. u 22:00
Ivan Livić/M. Mitrović

Ivan Livić, suosnivač i CEO VendueTech startupa,koji se bavi nekretninama u stečajevima, osmislio je platformu koja objedinjuje milijune podataka u realnom vremenu.

Data Science Conference Europe 2023, najveći je europski događaj posvećen umjetnoj inteligenciji i podacima i jedna od vodećih svjetskih franšiza posvećena umjetnoj inteligenciji i nauci o podacima, a koju organiziraju Data & AI Cosmos DOO i Data Universe DOO.

Svi okupljeni tako su mogli čuti teme kao što su Generative AI, Computer Vision, Big Data Analytics, AI Safety, AI & Data Strategy, Building AI product, Medical Imaging, LLM Chatbots, AI-intrusion detection, AI personalisation i još mnoge druge.

“Jako nam je drago jer konferencija iz godine u godinu napreduje i postaje sve veća. Ja već godinama surađujem s organizatorima u savjetnom i programskom odboru i to je došlo na jedan zavidan nivo i proširilo se po cijeloj regiji.

Ambicije konferencije je da se održava i u Austriji, Velikoj Britaniji, te Skandinaviji, da se širi izvan regije. Ovu konferenciju radi tim od 25 ljudi koji imaju prosjek starosti 24 godine. S fakulteta su došli i okupili fantastične predavače i događaj koji je na svjetskoj razini,” rekao je Dražen Oreščanin, jedan od troje osnivača i partnera u tvrtki Poslovna Inteligencija.

Na konferenciji se kao predavač našao i Ivan Livić iz Kutine, suosnivač i CEO VendueTech startupa,koji se bavi nekretninama u stečajevima. Od 2019. se počeo intenzivnije baviti analizom podataka i pretraživanjem nekretnina u Europi. Shvatio je da nema dobrog rješenja koje objedinjuje podatke koji su potrebni za investitore koji se nalaze izvan grada ili države gdje žele kupiti nekretninu.

“Uvidio sam da bez stručne pomoći pravnika, inženjera i građevinaca ne bih mogao efikasno ili povoljno kupiti ili sagraditi nekretninu i da ne mogu biti učinkovit na 15 000 kilometara udaljenosti. Kako se bavim kupovanjem dionica,index fondova i kriptovaluta, znam da postoji slična platforma koja objedinjuje milijune podataka u realnom vremenu, a u tržištu nekretnina to jako fali.

Pravnici iznimno traženi

Pravnici koji imaju znanje, imaju privilegirane informacije i znaju zakone trgovačkog i civilnog prava, znaju gdje se podaci nalaze.

Osobito u domeni aukcija nekretnina, konkretno mislim na stečajeve, koje preuzima država. To nije transparentno ni u Hrvatskoj ali ni u svijetu. Nije bolje ni u Njemačkoj, Australiji ili Americi. Pravnici koji imaju to znanje, imaju privilegirane informacije i znaju zakone trgovačkog i civilnog prava, znaju gdje se podaci nalaze.

Svima drugima je puno teže doći do informacija i zato sam odlučio napraviti inovativnu platformu za objedinjenje tih podataka. Okupio sam tim, ima nas 30-ak iz 11 zemalja svijeta”, rekao je Ivan Livić.

Za sada je VendueTech u ranoj fazi razvoja, ali prilike su itekako prisutne. “Ogromna je razlika raditi u Singapuru i u Zagrebu, jer je Singapur puno napredniji po startup eko sustavu i investicijama, najzanimljivija država za fondove u svijetu, ima ogromnu količinu kapitala usmjerenu za razvoj jugoistočne Azije i tamo investitori žele da se razvijaju proizvodi za ogromno tržište od preko milijardu ljudi. Tamo je velika koncentracija talenata iz cijelog svijeta, ali prednost Hrvatske je ta što je jeftinije priuštiti plaće ljudima”, dodao je Livić.

U VendueTechu jednu od glavnih uloga ima i Ivana Todorovski, koja je osoba za product dizajn, a on uključuje dvije discipline – dizajn korisničkog sučelja (kombinacija user experiencea i user interfacea) i dio customer researcha – istraživanja problema i potreba korisnika. Upravo je to zanimanje jedno od trenutno najtraženijih na svijetu.

Ivana više od deset godina dizajnira digitalne proizvoda u raznim domenama, od Fintecha do eCommercea dok je živjela u Singapuru. Dizajnirala je proizvode za neke od vodećih singapurskih telekoma i njena je uloga kombinacija kreative, psihologije i biznisa.

“Dizajn kao disciplina više se ne tretira kao samo jedan segment koji uljepšava prezentaciju proizvoda. On je integriran dio poslovanja i vodeće firme su prepoznale dizajn kao način da se razlikuju od konkurencije.

Svaka firma ima odjel za UX user experience u Singapuru, dizajneri i developeri su dio velikih firmi a u Hrvatskoj to nije slučaj. Hrvatska ima velik broj odličnih agencija koje rade za velike klijente, ali ne i ftvrtke koje imaju posebne odjele za dizajnere, tu vidim najveću razliku,” rekla je ona za Poslovni dnevnik. 

Komentirajte prvi

New Report

Close