Hotelijeri i ugostitelji u susjednoj državi ogorčeni zabranom pušenja u zatvorenim prostorima

Autor: Poslovni dnevnik , 28. svibanj 2021. u 06:44
Foto: Shutterstock

Zakon će se primjenjivati na duhan, nargile i vodene lule, uključujući elektronske cigarete, kao i bezdimne i biljne duhanske proizvode.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH izglasao je u srijedu zakon kojim se zabranjuje korištenje duhana u svim javnim zatvorenim prostorima, javnom prijevozu, te u privatnim automobilima u kojima se nalaze djeca. Da bi stupio na snagu prijedlog zakona treba dobiti i podršku u Domu naroda Parlamenta FBiH, javlja Radio Slobodna Europa.

Zakon će se primjenjivati na duhan, nargile i vodene lule, uključujući elektronske cigarete, kao i bezdimne i biljne duhanske proizvode. Izuzetak je konzumiranje duhana za žvakanje i šmrkanje. Vlasnici ugostiteljskih objekata bit će dužni na vidnim mjestima istaknuti znak “Zabranjeno pušenje”, te ukloniti pepeljare.

Pravna osoba koja ne zabrani uporabu duhana platit će kaznu do 2500 eura, dok će fizička osoba koja koristi duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjena novčano sa 50 eura. Rok za primjenu zakona je 18 mjeseci.

Traže kompromisno rješenje

Tijekom rasprave zastupnici su rekli kako je došlo vrijeme da nakon 12 godina od potpisa sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom ova odluka ugleda svjetlo dana, te istaknuli da će zabrana pušenja u zatvorenim javnim objektima biti veliki plus na putu BiH prema članstvu u Europskoj uniji.

Novim zakonom nezadovoljni su vlasnici kafića i restorana. Udruženje hotelijera i restoratera BiH organiziralo je konferenciju gdje su izrazili ogorčenost takvim nacrtom zakona.

Aida Feraget, predsjednica udruženja “Ma kuš na me”, rekla je kako je cilj osigurati jednaka prava za sve građane u FBiH, što nacrtom ovog zakona nije moguće ostvariti.

2500

eura kazna je za pravnu osobu koja ne zabrani uporabu duhana

“Naš jedini cilj je osigurati ista prava za sve građane FBiH. Mi ne promoviramo pušenje. U FBiH imamo na snazi zakon koji zabranjuje pušenje u školama, ustanovama i sredstvima javnog prijevoza i nitko s tim nema problema.

Problem je ukidanje pušenja u klubovima i kafićima, bez prethodnog odvajanja prostora za pušače. U BiH živi i plaća porez i 41 posto punoljetnih pušača, a to je gotovo milijun osoba”, rekla je Feraget, prenosi portal Klix.ba.

Feraget je dodala kako prijedlozi hotelijera i ugostitelja u FBiH teže prema pronalaženju kompromisnog rješenja koje neće ugroziti prava pušača, ali niti nepušača.

Prema njenim riječima, ne zna se zašto vlastima u FBiH treba uvođenje tako strogog zakona. “Mi smo za kompromisno rješenje, a nikako za zabranu”, dodala je Aida Feraget.

Odvojiti prostor za pušače

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, istaknuo je kako bi usvajanje tog zakona bilo pogubno po turističku djelatnost u BiH.

“Zar nam treba ovakav zakon u ovo vrijeme? Trebamo osigurati cjepivo, a ne nametati još nešto što će otežati život. Zakon je vrlo strog i neprovodiv. Kontrolu provođenja zakona vlast je prepustila poslodavcima.

Dužni smo opomenuti svakog tko zapali cigaretu te mu uskratiti piće, a nakon toga ga i udaljiti iz objekta. Kako možemo nekoga izbaciti iz objekta?”, upitao je Hadžić. Prema njegovim riječima, zakon treba ići u pravcu prilagođavanja prostora za pušače i nepušače.

“Svijet i Europa preporučuju da se objekti prilagode i napravi kompromis. Vlasnici prostora do 60 kvadrata mogu se odlučiti za prostore za pušače i nepušače, uz određene uvjete koji podrazumijevaju obvezno istaknute oznake na ulazu da je prostor namijenjen pušačima ili nepušačima.

Nabavite cjepiva, otvorite granice i stvorite uvjete da nam dođu turisti”, poručio je Hadžić.

Komentirajte prvi

New Report

Close