Hoteli i klubovi u susjednoj državi ipak organiziraju doček Nove godine

Autor: Poslovni dnevnik , 16. prosinac 2020. u 06:13
FOTO: Pixabay

U hotelima Holiday i Europa pravilo je da je ples dopušten samo oko stolova, kojih će biti znatno manje nego inače.

Pandemija koronavirusa zaustavila je pripreme za novogodišnje proslave u BiH. Nema blagdanskog ozračja kao prethodnih godina, no neki hoteli i klubovi odlučili su organizirati doček Nove godine uz živu muziku i svečane večere, prije svega za goste koji su smješteni u njihovim objektima.

Doček Nove godine najavili su također Holiday i Europa, dva poznata sarajevska hotela, koji posluju kao dio Grupe Europa hoteli.

Berina Bajrović, izvršna direktorica tih hotela, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) kako je riječ o svečanoj večeri za goste hotela i da će se slavlje organizirati uz puno poštovanje epidemioloških mjera.

“Razgovarali smo sa zamjenikom ministra zdravlja gospodinom Čerkezom. Napravili smo raspored stolova tako da ne prelazi dopušteni broj. Uglavnom su to gosti koji su kod nas smješteni u hotelima. Dopušteno nam je da za njih organiziramo zabave“, kaže Berina Bajrović.

‘Nismo dali suglasnost’

Ona objašnjava kako je pravilo da gosti plešu za svojim stolovima. “Zasad smo pripremili 8 do 10 stolova. Kongresna dvorana inače ima kapacitet od 600 sjedećih mjesta“, objašnjava Bajrović.

U hotelima Holiday i Europa, uz večeru i nastup glazbene skupine, doček Nove godine stoji 150 KM (oko 75 eura), a mjesto mogu rezervirati i oni koji nisu gosti hotela. Iz Kriznog stožera Federacije BiH navode da su sadašnje mjere još uvijek na snazi.

One između ostalog znače da u zatvorenom prostoru ne može biti više od 30 osoba, dok policijski sat počinje u 23 sata, a završava u 5 ujutro.

7,5

eura stoji doček Nove godine u klubu Admiral u Zavidovićima

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravlja Federacije i član Kriznog stožera, na pitanje RSE je li hotelima dopušteno organizirati doček Nove godine kaže da ne zna tko im je to dopustio.

“To nije moja stvar tko je njima dopustio. Znate da su mjere još uvijek na snazi. Hoće li se mijenjati ili ne još uvijek ne znam, ali najvjerojatnije neće“, dodaje Čerkez.

Na pitanje hoće li zbog pandemije zabraniti organizirane proslave Nove Godine u hotelima i klubovima, Čerkez odgovara da Krizni stožer to ne može.

“Postoje ministarstva unutrašnjih poslova i inspekcije. Mi donosimo mjere. Nikome nismo davali suglasnost”, navodi Čerkez.

Inspektori spremni za kontrolu

“Ugostitelje zbunjuju nejasne mjere”, kaže Aida Terzić, direktorica hotela Pino na Trebeviću pokraj Sarajeva, koji za svoje goste organizira doček Nove godine.

Prema njenim riječima, dočeku Nove godine mogu biti nazočni i gosti koji nisu smješteni u hotelu, ali ne zna kako će se vratiti kući zbog policijskog sata. Ona smatra da su veći problem privatne zabave zbog kojih već postoji veliko zanimanje za unajmljivanje vikendica izvan Sarajeva.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo najavili su da će inspektori obilaziti objekte koji su najavili proslave kako bi utvrdili poštuju li se propisane mjere i naredbe kriznih stožera.

Novogodišnje zabave planirane su i u hotelima na planinama, poput Jahorine i Vlašića, a uključili su se i neki noćni klubovi. Tako klub Admiral iz Zavidovića najavljuje “ekskluzivni doček”, s cijenom od 15 KM (oko 7,5 eura), a za rezervaciju stola potrebno je kupiti četiri karte.

Komentirajte prvi

New Report

Close