Građani Mojkovca protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo

Autor: Poslovni dnevnik , 25. veljača 2021. u 22:00
Rudnik olova i cinka Brskovo bio je dva puta u stečaju i zatvoren je 1993./SHutterstock

Stanovnici Mojkovca pokrenuli su peticiju kako bi zaustavili radove te su obavijestili i UNESCO pod čijom zaštitom je rijeka Tara.

Rudnik olova i cinka Brskovo, u blizini Mojkovca u Crnoj Gori, uskoro će ponovno biti otvoren. Međutim, građani Mojkovca s nezadovoljstvom su primili tu odluku, jer kako kažu za Dnevne novine, ne žele opet jalovište u svom gradu. Naime, u rudniku Brskovo bio bi otvoren površinski kop, ali i novo jalovište.

“Ovih dana navršava se deset godina od sanacije ekološke bombe koja je postojala u našem gradu i umjesto da slavimo mi se bojimo hoće li ponovnim otvaranjem rudnika Mojkovac biti trajno uništen”, rekao je Goran Stanišić, turistički djelatnik i aktivist za zaštitu prirodnih bogatstava sjevera Crne Gore.

Građani Mojkovca tvrde da će novo jalovište biti otvoreno između dva nacionalna parka zbog čega su pokrenuli peticiju kako bi zaustavili radove.

Počeli otkup zemljišta

“Životima ćemo braniti Bjelasicu. Je li na pomolu nova ekološka katastrofa koja prijeti građanima Mojkovca doznat ćemo tek kada se oglase oni koji stoje iza tvrtke Brskovo Mine, koja planira otvoriti rudnik”, rekao je Stanišić. Ta tvrtka je, prema njegovim riječima, već počela s otkupom zemljišta.

“Posebno je zanimljivo kako je tvrtka Brskovo Mine dobila proširenje plana eksploatacije tako da ulazi u zonu nacionalnog parka i rijeka koje se ulijevaju u Taru, koja je pod zaštitom UNESCO-a”, rekao je Stanišić. Kako je objasnio, novo jalovište bi bilo na mjestu gdje se Bjelojevićka rijeka ulijeva u Taru.

“Riječ je o terenu na kojem se gradi ski-centar Žarski, što znači da bi ostali bez njega”, objašnjava Stanišić, dodajući da Mojkovčani traže odgovor od nadležnih tko je dopustio ponovno otvaranje rudnika, ali ga još nisu dobili.

“Prošla vlada im je dopustila ispitivanja, a sadašnja im dopušta površinske kopove. Pri tome će od našeg grada napraviti najveću ekološku katastrofu u Europi”, istaknuo je Stanišić. Građani Mojkovca već su obavijestili UNESCO i još neke institucije. “Jedno je sigurno, a to je da mi nećemo dopustiti da se obavljaju radovi”, zaključio je Stanišić.

Radit će 15 godina

Richard Boffey, izvršni direktor švicarske tvrtke Brskovo Mine,

izjavio je ranije da će u poslovnoj zoni u Mojkovcu izgraditi skladišta za pripremu rude izdvojene za vrijeme istražnih radova.

“Izabrali smo poslovnu zonu Babića polje zato što ona ima sve potrebne uvjete, od usluga i dobrog pristupa do odličnih uvjeta zakupa. Namjeravamo tu raditi sljedećih 15 godina i ovo je prvi veliki korak za nas jer započinjemo visokobudžetni projekt u Mojkovcu.

U objektima u poslovnoj zoni planiramo zaposliti 5 do 15 radnika, što će ovisiti o razvoju posla. Kasnije, u procesu eksploatacije ruda zaposlit ćemo 400 radnika”, rekao je Boffey.

Rudnik olova i cinka Brskovo radio je od 1976. do 1991. godine. Prvi stečaj u Brskovu uveden je 1987. godine. U veljači 1992. godine rudnik je otišao u drugi stečaj. Zatvoren je 1993. godine, a zapošljavao je gotovo 700 radnika. Godine 2010. australijska kompanija Sultan Corporation Limited dobila je koncesiju za eksploataciju olova i cinka u Brskovu, ali na kraju od toga nije bilo ništa.

Komentirajte prvi

New Report

Close