Građani BiH na e-kupnju lani utrošili 448 milijuna maraka

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2023. u 22:00
Na internet prodaju u inozemstvu se odnosilo 71,4 posto od ukupne internet prodaje u 2022./B. Filić/PIXSELL

Usporedbe radi, građani su na internetsku kupnju 2019. godine karticama “ispeglali” tek 157,4 milijuna maraka.

Promet platnim karticama na internetu lani je premašio 448 milijuna maraka, a tome su doprinijele nove politike prodajnih lanaca u zemlji, pojačane aktivnosti dostave robe u prehrambenoj i industriji ugostiteljstva, ali i početak dostave u BiH nekih od najvećih svjetskih internetskih trgovina, prenosi Indikator.ba.

Navedeno je to u godišnjem izvješću Središnje banke BiH za 2022. godinu, prema kojem je internet prodaja lani nastavila snažno rasti u odnosu na 2021. godinu i to za čak 69,1 posto.

Usporedbe radi, građani su na internetsku kupnju 2019. godine karticama “ispeglali” tek 157,4 milijuna maraka. “Na internet prodaju u inozemstvu se odnosilo 71,4 posto od ukupne internet prodaje u 2022. godini”, navedeno je u dokumentu. Podaci pokazuju da je ukupan promet platnim karticama u BiH lani dostigao 14,1 milijardu maraka, što je za skoro 18 posto više u odnosu na godinu ranije.

U izvješću je navedeno da je sa slabljenjem pandemije i ublažavanjem restrikcija kretanja osoba zabilježen snažan rast prometa na POS terminalima te da je vrijednost transakcija, koja je prošle godine iznosila 3,77 milijardi maraka, premašila pretpandemijske razine. Rast od 12,9 posto lani je ostvaren i kada je u pitanju promet na bankomatima, koji je bio težak 9,88 milijardi maraka.

Dodato je da se oporavak turizma u 2022. godini najbolje odražava u snažnom rastu realiziranih vrijednosti inozemnih kartica u BiH. “Promet po inozemnim karticama u BiH za kupovinu robe i usluga na POS terminalima u odnosu na 2019. godinu veći je za čak 32,6 posto.

Također, i promet za kupovinu robe i usluga na POS terminalima u inozemstvu, po karticama izdatim u BiH, znatno je porastao u odnosu na pretpandemijsku razinu”, pokazuju analize središnje banke BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close