Grad u Srbiji leži na golemom bogatstvu?

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2020. u 09:38
FOTO: GettyImages

Australska kompanija je tijekom istraživanja na području Rekovca, nedaleko od Jagodine otkrila indikatore koji upućuju na mineralizaciju bora i litija.

To su elementi koji su nezamenjivi u sektoru proizvodnje baterija i vozila na električni pogon.

Pronađeni su u dva istražna bušenja duga 1.240 metara, a koja su udaljena jedan od drugog oko 1,8 kilometara.

Iz ove kompanije, koja ima tri licence za istraživanja u okolini Rekovca, iako prezadovoljni početnim rezultatima, ističu da je ovo tek početak istraživanja, ali i ističu da početni rezultati obećavaju i ukazuju na postojanje ogromnog mineralnog sustava bora i litija.

Ova kompanija ima i pet koncesija za istraživanje zlata u Peruu, gdje su pronašli značajne rezerve plemenitih metala, ali i u Austriji, gdje su pronašli ležište sa 11 milijuna tona rude litija, prenosi Sputnjik.

U ovoj australskoj kompaniji napominju da su rezultati kod Rekovca veoma slični onima koje je Rio Tinto pronašao nedaleko od Loznice, a reč je o ležištu koje u sebi krije 10 posto svjetskih rezervi litija.

Podjsetimo, nedavno je i kanadska kompanija započela izradu elaborata rudnih rezervi, što je prvi korak prema dobivanju dozvole za eksploataciju, jer je u području Piskanja, kod napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru pronašla rezerve bora i litija, što je ležište vrijedno oko dvije milijarde dolara, s rokom eksploatacije od dva desetljeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close