Gorenje 2022. godine otvara treću tvornicu u Valjevu

Autor: Poslovni dnevnik , 01. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Proizvođač termoakumulacijskih peći prije toga je neuspješno privatiziran i preimenovan u Novi Elind, da bi ga iz stečaja prije pet godina kupilo Gorenje za 86 milijuna dinara.

Valjevski Elind, bivši lider u proizvodnji termoakumulacijskih peći, od proljeća 2022. godine postat će novi pogon slovenske kompanije Gorenje u tom srpskom gradu, s planiranom proizvodnjom 750.000 hladnjaka i zamrzivača godišnje, piše Blic.

Proizvođač iz Velenja, koji je u međuvremenu prešao u ruke kineske korporacije Hisense, još je 2016. godine kupio Elind, čiji se napušteni objekti nalaze u blizini dvije tvornice Gorenja u Valjevu.

Proizvođač termoakumulacijskih peći prije toga je neuspješno privatiziran i preimenovan u Novi Elind, da bi ga iz stečaja prije pet godina kupilo Gorenje za 86 milijuna dinara (oko 707 tisuća eura).

“Ova tvornica dosad je stajala neiskorištena. Proteklih godina rađeni su planovi i projekti za potrebe Gorenja. Oni su sada završeni, predstavljeni predstavnicima Hisnsea i odlučeno je da u svibnju sljedeće godine počne obnova prostora Novog Elinda”, navodi za Blic pouzdani izvor, dodajući da će broj novozaposlenih osoba biti veći od 300 radnika u smjeni, kako je bilo predviđeno u vrijeme kupovine.

Inače, ubrzo nakon što je Gorenje u prosincu 2016. godine kupilo Novi Elind iz stečaja, s vladom Srbije potpisan je memorandum koji predviđa podršku proširenju pogona ove tvornice.

Dvije godine kasnije, međutim, iz uprave Gorenja su priopćili da, iako su završili postupak kupovine, proveli sanaciju zemljiša i uklonili opasne tvari još uvijek nisu postigli dogovor sa državom o subvencijama za nova radna mjesta.

Te iste 2018. godine kineska grupa Hisense postala je vlasnik 94 posto udjela u Gorenju i Valjevo je proglasila svojim europskim centrom za bijelu tehniku.

Gorenje, koje u Valjevu zapošljava oko 1500 radnika, prvu tvornicu u tom gradu otvorilo je 2006., a šest godina kasnije i drugu, tako da će nakon pokretanja Elinda imati tri proizvodna pogona.

Komentirajte prvi

New Report

Close