Federacija BiH: Priključena 731 solarna elektrana

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2023. u 21:59
FERK trenutno nema potpune podatke o proizvodnji električne energije iz solarnih elektrana u 2022. /Shutterstock

Statistički podaci pokazuju da je 731 solarna elektrana priključena na distribucijsku mrežu Federacije Bosne i Hercegovine.

Posljednjih godina sve je veći interes investitora za projektima solarnih elektrana u Federaciji BiH. Statistički podaci pokazuju da je 731 solarna elektrana priključena na distribucijsku mrežu Federacije Bosne i Hercegovine.

Zaključno sa 31.12.2021. na mrežu su priključene 453 solarne elektrane. A trenutno ih je 731. Vidimo da je evidentan porast broja proizvedenih objekata u odnosu na 2021. godinu, stoji u odgovoru FERK-a portalu Raport.ba. Dodali su kako FERK trenutno nema potpune podatke o proizvodnji električne energije iz solarnih elektrana u 2022. godini jer traženi podaci još pristižu.

FERK vodi registar izdanih dozvola za rad i prethodnih suglasnosti za Federaciju BiH (za izgradnju izravnih vodova), kao i zbirni registar u elektronskom obliku, pojasnili su nam iz FERK-a.

Almir Mujaković, predsjednik Udruge Zelena energija, kaže da je interes za izgradnju solarnih elektrana u FBiH ogroman.

Trenutno je isplativo, iako je struja od siječnja ove godine pala za 20-ak posto. No, unatoč navedenom, solarne elektrane i dalje su isplativa investicija. Očekivani povrat investicije je otprilike 5 do 6 godina. Kada se uzme u obzir da je životni vijek solarnih panela 25 godina, onda je sve jasno, kazao je Mujaković.

Komentirajte prvi

New Report

Close