FAO pomaže BiH poljoprivrednicima sa 8,6 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2022. u 22:00
Cilj programa je jačanje konkurentnosti malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava/V. Ž. Rogulja/PIXSELL

Glavni strateški ciljevi ovog programa su jačanje konkurentnosti malih obiteljskih gospodarstava, razvoj ruralnih životnih uvjeta kroz poboljšanu sigurnosti hrane,…

U Sarajevu je prošlog tjedna potpisan Programski okvir FAO za BiH za razdoblje od 2021. do 2025. za koji će potpora iznositi 8,62 milijuna dolara, javlja RTRS.

Potpisnici su Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH i Nabil Gangi, zamjenik regionalnog direktora za Europu i srednju Aziju Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a.

Košarac je rekao da će taj program, koji je pripremljen u suradnji s institucijama iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja RS i FBiH te s nadležnim institucijama na razini BiH, biti od velikog značaja za poljoprivredni sektor.

“Glavni strateški ciljevi ovog programa su jačanje konkurentnosti malih obiteljskih gospodarstava, razvoj ruralnih životnih uvjeta kroz poboljšanu sigurnosti hrane, održivo upravljanje prirodnim resursima, kao i podrška ublažavanju utjecaja klimatskih promjena, te transformacija prehrambenih sustava i olakšavanje pristupa tržištu”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da će Ministarstvo vanjske trgovine, zajedno s entitetskim ministarstvima i lokalnom strukturom FAO-a u BiH, posjećivati gospodarstva i zajedno s njima planirati buduće poljoprivredne projekte.

Gangi je rekao da je obilježavanje 30 godina od pristupanja BiH UN-u prilika da se zajedno radi na provođenju aktivnosti koje su predviđene ovim programskim okvirom za BiH.

“To je prvi okvir koji čini dio okvira za razvoj kojeg je UN potpisao s BiH”, istaknuo je Gangi i dodao da ovaj programski okvir predstavlja obvezu za sve jer je nužno da svako poljoprivredno gospodarstvo u BiH osjeti koristi od tih aktivnosti.

On je dodao da je potrebno raditi na revitalizaciji sela u BiH te zaustavljanju odlaska mladih iz ruralnih sredina.

Komentirajte prvi

New Report

Close