ESG i rješenja za održivost u središtu nove poslovne linije CBRE-a u jugoistočnoj Europi

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2023. u 06:50
Slađana Popović

Novi odjel vodi Slađana Popović, koja je uz ulogu voditeljice operacija u Bugarskoj preuzela i ulogu voditeljice konzultantskih ESG usluga i rješenja održivosti za regiju jugoistočne Europe.

Kako klimatske promjene i globalno zagrijavanje postaju glavna briga u svijetu, potreba za implementacijom ESG i načela održivosti u svaku fazu životnog ciklusa nekretnina postaje sve važnija, pa čak i obvezna. Ovo je složeno pitanje i okruženje koje se brzo mijenja. Imajući u vidu da se tempo usvajanja ESG propisa u Europi ubrzava, ali i činjenicu da je trenutno samo 15 % nekretnina na globalnoj razini usklađeno s ciljem Pariškog sporazuma o nultoj emisiji, kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje do maksimalno 1,5° C do 2050. iznad predindustrijskih razina, potrebne su brojne promjene i rad na usklađivanju s propisima kako bi se osigurala održiva budućnost.

Kako bi odgovorili na ove izazove i pomogli investitorima i korisnicima komercijalnih nekretnina da se usklade s relevantnim propisima i ciljevima, kao i da ispune svoje ESG ciljeve na koje su se obvezali, CBRE ured za jugoistočnu Europu, vodeća konzultantska tvrtka u području komercijalnih nekretnina u regiji, proširuje svoje usluge uspostavljanjem nove poslovne linije „Konzultantske ESG usluge i rješenja za održivost“.

“Industrija nekretnina je u jedinstvenoj poziciji da pozitivno utječe na naše društvo i vrijednosti izgrađenog okoliša kroz inicijative za okoliš, društvenu odgovornost i savjesno korporativno upravljanje (ESG). U CBRE-u smo čvrsto predani pružanju ključnih usluga koje vode naše klijente prema ispunjavanju njihovih ESG ciljeva. Naš tim u Jugoistočnoj Europi već je dokazao svoje sposobnosti i stručnost u ovom segmentu, no odlukom o službenom pokretanju nove poslovne linije našim ćemo klijentima omogućiti integrirani pristup inovativnim rješenjima koja omogućuju transformacijske rezultate i pozitivan utjecaj na okoliš i društvo”, rekao je Boško Tomašević, generalni direktor za regiju jugoistočne Europe u CBRE.

Novi odjel vodi Slađana Popović, koja je uz ulogu voditeljice operacija u Bugarskoj preuzela i ulogu voditeljice konzultantskih ESG usluga i rješenja održivosti za regiju jugoistočne Europe. Kao ESG konzultanti u timu joj se pridružuju Igor Milošević iz ureda u Beogradu i Marko Jaćimović iz ureda u Ljubljani. Na ovaj način formiran je tim stručnjaka različitih struka koji imaju značajno iskustvo u sektoru nekretnina. S CBRE-ovom globalnom mrežom od više od 600 stručnjaka za održivost, tim odjela Konzultantskih ESG usluga i rješenja za održivost za područje jugoistočne Europe pomoći će klijentima da nastoje uskladiti svoje ESG strategije sa svrhom svoje tvrtke, korporativnim identitetom i potrebama svojih klijenata.

„Svaki objekt je drugačiji. Zato naš pristup uključuje rješenja i usluge prilagođene pojedinačnoj nekretnini, pružanje usluga razvoja ESG strategije uz Net Carbon Zero strategije, ESG due diligence, energetski pregled, certifikaciju zelene gradnje, GRESB izvještaj. Stvaramo ESG rješenja koja podržavaju svaku fazu životnog ciklusa imovine, uključujući stjecanje, razvoj, upravljanje i raspolaganje imovinom, kao i akcijske planove na razini portfelja ili pojedinačne imovine. Ovim pristupom naš tim omogućuje klijentima donošenje ključnih poslovnih odluka i upravljanje rizicima održivosti u svojim portfeljima. Na ovaj način podupiremo investitore i korisnike nekretnina u planiranju, provedbi i mjerenju njihovih napora kako bi smanjili svoj ugljični otisak i izgradili održivu budućnost“, rekla je Slađana Popović, voditeljica odjela Konzultantskih ESG usluga i rješenja za održivost za područje Jugoistočne Europe, CBRE.

“Odgovorno poslovanje uključuje razumijevanje utjecaja koje vaša tvrtka ima na okoliš, kao i poduzimanje radnji za minimiziranje negativnog utjecaja. Posebno sam ponosna što se u CBRE-u vodimo primjerom, što znači da smo predani stvaranju održive budućnosti za sve, a to počinje od temelja našeg poslovanja. Smanjujemo utjecaj na okoliš radnih prostora i objekata koje sami koristimo i kojima upravljamo za druge. Kao rezultat toga, naši klijenti nas prepoznaju kao partnera za rješenja održivosti koji im pomaže da napreduju i ostvare svoje ciljeve smanjenja emisija, istovremeno povećavajući povjerenje investitora, kao i poboljšavajući svoj ugled i profitabilnost”, zaključila je Slađana Popović.

Komentirajte prvi

New Report

Close