Epidemiološke mjere u CG trgovačkim centrima srušile promet za 50%

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2021. u 22:00
Foto: pixabay

U šoping smiju cijepljeni kupci, oni s negativnim testom ili osobe koje su preboljele zarazu.

U Crnoj Gori je 11. rujna stupila na snagu odluka da u trgovačke centre mogu ući samo potpuno cijepljene osobe, one s negativnim testom na koronavirus ili one koje su zarazu preboljele. Niti dva tjedna kasnije, predstavnici trgovačkih centara i tvrtki koji posluju u njima ističu da su diskriminirani novim mjerama zbog kojih bilježe pad prometa veći od 50 posto. To je rečeno 23. rujna na sastanku u Privrednoj komori, u čijem radu su sudjelovali predstavnici Ministarstva zdravlja i Ministarstva ekonomskog razvoja, javlja portal CdM.

“Tražimo da mjere vrijede za sve jednako. Kada je riječ o trgovini, samo u trgovačkim centrima traži se jedan od dokaza navedenih u digitalnoj covid potvrdi. U trgovačkim centrima lako se može kontrolirati poštivanje epidemioloških mjera. Trgovački centar Delta City od početka zagovara cijepljenje zaposlenika i građana, i na našem mjestu za cijepljenje dozu cjepiva dobilo je više od 10.000 osoba”, rekao je Dragan Perišić, iz podgoričkog Delta Cityja, u kojem posluje više od 80 tvrtki, s oko 1000 radnika.

Opterećeni troškovima i kreditima

Mirko Đekić iz trgovačkog centra Butiko, smatra alarmantnim to što im je od prvog dana stupanja na snagu novih mjera promet pao više od 50 posto.

“Nužno je da nam se omogući normalan rad uz poštivanje svih mjera koje vrijede i za druge tvrtke”, rekao je Đekić.

Jadranka Popović, iz Pollino Montenegra, kaže da je promet u trgovinama trgovačkog centra Delta City smanjen i više od 50 posto.

“Ovo su nesagledive posljedice za nas jer smo opterećeni velikim troškovima i kreditima. Apeliram na vladu i Institut za javno zdravlje da sagledaju ozbiljnost našeg problema jer se ove tvrtke nalaze u nezavidnoj situaciji kada je riječ o padu prometa, ali i organiziranju zaposlenika. Smatramo da nadležni trebaju razmotriti pomoć kroz subvencije tvrtkama kojima je ograničen rad”, objasnila je Popović.

Jelena Golubović, tajnica Odbora udruženja trgovine Privredne komore, istaknula je da je trgovački sektor ugrožen jer u odnosu na isto razdoblje 2019. zapošljava oko 8500 radnika manje. Zabilježen je i pad prometa 2020. godine u trgovini na malo od 16,8 posto, što je utjecalo na veliki broj tvrtki kojima treba vremena da se oporave. “Privredna komora od početka radi na afirmaciji cijepljenja kao i njene članice koje su u više navrata organizirale cijepljenje zaposlenika”, rekla je Golubović, dodajući da su tvrtke uvijek isticale da su za dosljedno poštivanje mjera, ali da im se ne ograničava rad.

Tamara Pajković, iz trgovačkog centra Mall Of Montenegro, rekla je da 70 tvrtki koje tamo posluju zapošljavaju 400 radnika te da mjere ugrožavaju njihove obitelji. Jelena Đurić, iz trgovačkog centra Kamelija, također je potvrdila pad posjeta trgovačkim centrima.

Aleksandar Sekulić, glavni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, istaknuo je da se više od 90 posto ljudi zarazi u zatvorenom prostoru, te da je nužna stroga primjena mjera. Pozvao je poduzetnike da sudjeluju u afirmaciji cijepljenja zaposlenika i stanovništva.

Spremni razmotriti subvencije

“Nemojte gledati na situaciju kao na pad vašeg prometa. Vaš promet je 100 posto veći nego što bi bio da ste u lockdownu”, rekao je Sekulić.

On je istaknuo da Ministarstvo zdravlja odavno najavljuje uvođenje digitalnog covid certifikata i strožih mjera za suzbijanje pandemije.

Prema njegovim riječima, važno je da se svi uključe u proces afirmacije cijepljenja. Naveo je spremnost Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje da osiguraju brze antigenske testove za zaposlene u trgovačkim centrima koji se imaju namjeru cijepiti ili su primili jednu dozu cjepiva. Pozvao je Privrednu komoru da dostavi okviran broj takvih radnika, kako bi se vidjelo postoje li odgovarajuće količine testova.

Milena Jovetić, načelnica Direkcije za regionalni razvoj Ministarstva ekonomskog razvoja, istaknula je značaj Komore u kreiranju mjera podrške gospodarstvu. Ministarstva je spremno saslušati zahtjeve poslovne zajednice i razmotriti zahtjeve za subvencije. Dragan Janjević, iz tvrtke Donator, pitao je postoji li mogućnost da se mjere izmijene tako da se smanji dopušteni broj posjetitelja trgovačkih centara, ali bez covid potvrda.

“Ovo nije borba za profit, već za ekonomski i zdravstveni opstanak. Pomozite nam da opstanemo, dajte nam šansu”, rekao je Janjević.

Komentirajte prvi

New Report

Close