Eling iz Teslića počeo izvoziti električnu energiju iz malih hidroelektrana

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2022. u 22:00
Proizvodnja električne energije i prodaja razvijenim europskim zemljama velika je prilika za BiH/Pixabay

Kompanija se među prvima u Bosni i Hercegovini počela baviti obnovljivim izvorima energije.

Kompanija Eling, jedan od najvećih proizvođača električne energije iz malih hidroelektrana, izašla je na inozemno tržište i kao pionir u BiH ostvarila cijenu od 900 KM (460 eura) za megavatsat.

Kako kaže Tihomir Lalić, direktor kompanije iz Teslića, ovo je za njih bio logičan izbor koji će u budućnosti mnogi preuzeti jer je to jedini način da se rasterete proizvođači električne energije i država.

Naplata prije rokova
“Već duže vrijeme smatramo da je feed in tarifa zastarjeli model, da se tom obvezom ne trebaju opterećivati niti računi građana, da proizvodnju energije treba što više prepustiti tržišnim uvjetima. Mi smo se, nakon nekoliko krugova razgovora s više partnera, odlučili za RES BiH jer je riječ o timu koji ima dugo i veliko iskustvo na otvorenim tržištima.

Odabrali smo ih za partnere i zbog dužine, ali i dubine iskustva. To otvara dodatno pouzdanje i povjerenje da ćemo uvijek pronaći dobra i dugotrajna rješenja. A vremena koja dolaze zahtjevaju da se imamo na koga osloniti”, rekao je Lalić u razgovoru za Bljesak.info. Iz ovog iskustva Eling nosi pozitivne dojmove.

“Suradnja i protok informacija su dobri, a to je presudno. Ali, ono što je najvažnije su brojke. U kolovozu smo postigli prosječnu cijenu od 900 maraka za megavatsat uz naplatu isporučene električne energije čak i prije ugovorom definiranih rokova. Za našu profitabilnost i likvidnost to su odlične vijesti jer su svakodnevne obveze velike, posebno prema bankama”, istaknuo je Lalić.

Proradilo slobodno tržište
Prema njegovim riječima, iako je u BiH slobodno tržište predviđeno zakonom još od 2015., počelo je raditi tek ove godine.

“Moramo biti brži da bi napredovali. Uzet ću samo pitanje virtualnih elektrana kao modela koji je već prisutan na europskim tržištima, a kod nas je relativno sporo dobivao na važnosti. Sreća je da je više sudionika radilo na promicanju tog modela koji omogućava okrupnjavanje i bolji pristup tržištima”, dodao je Lalić. Eling je kompanija koja zapošljava oko 100 radnika, a izvodi radove u telekomunikacijskom sektoru i energetici na području regije.

“Bili smo i pioniri u mnogim stvarima i zbog toga se ne bojimo novih izazova. Naša se kompanija među prvima počela baviti obnovljim izvorima energije, svoj prvi proizvodni pogon pustila je u rad 2005., i tada smo se borili s raznim birokratskim problemima, jer to područje nije bila zakonski uređeno.

Prošli smo sve te pionirske muke i raskrčili put mnogima iza nas. Mislim da i sada krčimo ovaj put prodaje na burzi. Imali smo slučajeva da nam se nisu stizale uplate po godinu dana. Sada smo i jedni od prvih koji su odlučili svoj proizvod izvoziti i plasirati ga na europskim burzama”, objasnio je Lalić.

Kako je dodao, svako povećanje proizvodnje donosi korist, ako se time nikom drugom ne nanosi šteta. ”Smatramo da je ovo prilika i za našu državu. Mi nismo društvo koje ima zavidnu industrijsku proizvodnju u odnosu na razvijene zemlje, ali imamo šansu da proizvodimo električnu energiju i da je prodajemo tim zemljama. I da taj prihod ulažemo u našu zemlju, da širimo naše kapacitete i mogućnosti”, zaključio je direktor Elinga.

Komentirajte prvi

New Report

Close