Ekološke udruge tuže BiH zbog HE Ulog

Autor: Poslovni dnevnik , 27. listopad 2020. u 22:00
Iz organizacija za zaštitu okoliša kažu da će gradnjom hidroelektrana biti ugrožene brojne biljne i životinjske vrste

Ekološke organizacije tvrde da će energetski objekti prekršiti odredbe Konvencije o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa čijem su se tajništvu pri Vijeću Europe žalili.

Bosna i Hercegovine prekršila je nekoliko odredbi Konvencije o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernska konvencija) zbog davanja dozvole za hidroelektranu Ulog i mini hidroelektrana Gornja Neretva u Hercegovini. To tvrde organizacije za zaštitu okoliša koje su podnijele žalbu protiv BiH Tajništvu Bernske konvencije pri Vijeću Europe, piše Radio Slobodna Europa

Planirani projekti na tom području su hidroelektrana Ulog od 35 megavata i sustav od sedam manjih hidroelektrana Gornja Neretva. Dozvolu za gradnju hidroelektrana dalo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Iz tog ministarstva kažu da je sve urađeno kako je propisano Zakonom o zaštiti okoliša. Centar za životnu sredinu iz Banja Luke pokrenuo je upravni spor protiv tog ministarstva u svibnju ove godine, zbog odluke da za prvu fazu projekta Gornja Neretva nije potrebna procjena utjecaja na okoliš. “Ministarstvo će ispuniti obveze koje proisteknu iz postupaka pred međunarodnim subjektima“, kaže se u odgovoru iz ministarstva.

Dio Neretve postaje niz brana

Kako navode predstavnici ekoloških organizacija, hidroelektrane će pretvoriti dio rijeke od oko 30 kilometara u niz brana. Vlada RS dodijelila je dozvolu za gradnju HE Ulog u općini Kalinovik, a koncesiju na 30 godina dobila je kompanija EFT, čiji je vlasnik Vuk Hamović, najveći trgovac električnom energijom u regiji, koji ima dvije kompanije u RS.

U žalbi organizacija – Centar za životnu sredinu, Aarhus centar Sarajevo, Riverwatch, Euronatur, ClientEarth i CEE Bankwatch mreža – navodi se da institucije BiH i RS-a nisu uspjele dobiti odgovarajuće informacije o projektima i provesti analizu na temelju svih prikupljenih informacija.

EFT-ova hidroelektrana Ulog, s branom visokom 53 metra i tunelom od 2,7 kilometra, trenutačno je u fazi pripremnih radova, a glavni dobavljač je kineski Sinohydro. Pripremni radovi počeli su u ljeto ove godine. Ugovor za projektiranje, isporuku i izgradnju hidroelektrane između EFT HE Ulog i Sinohydra stupio je na snagu 20. prosinca 2019. godine.

“Planirano je da građevinski radovi započnu 2020., nakon dolaska izvođača na gradilište. Rok za završetak izgradnje HE Ulog je 42 mjeseca“, navode iz EFT-a. Radovi se financiraju iz vlastitih sredstava EFT grupe.

‘Donosimo radna mjesta’

Za hidroelektranu Ulog u žalbi je navedeno da je projekt smješten u blizini mjesta koje je kandidat za tzv. emerald područje u gornjem dijelu Neretve, a da su planirane mini hidroelektrane smještene unutar tog područja. Emerald područja su ona mjesta koja su značajna za zaštitu i očuvanje divljih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa.

Dok iz organizacija za zaštitu okoliša tvrde da će brojne biljne i životinjske vrste biti ugrožene gradnjom hidroelektrana, investitor EFT HE Ulog kaže da neki navodi iz žalbe nisu točni.

“HE Ulog projektirana je uz poštovanje standarda i propisa EU, BiH i RS tako da mnogi navodi iz žalbe nisu točni. Jednoj od najsiromašnijih općina u BiH projekt HE Ulog donosi radna mjesta i dugoročne prihode za općinu“, objašnjavaju iz EFT-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close