Dvije kompanije žele uspostaviti letove, moguć i povratak Ryanaira

Autor: Poslovni.hr , 15. kolovoz 2023. u 11:31
Foto: Shutterstock

Jedna je nacionalna aviokompanija, a druga se bavi čarter letovima, s tim da bi u kontekstu Tuzle mogli preorijentirati svoj način poslovanja

Za uspostavu letova s ​​Međunarodnog aerodroma u Tuzli zainteresirane su dvije aviokompanije, saznaje Klix.ba. Ovo je pozitivna vijest nakon što je Wizz Air odlučio zatvoriti svoju bazu i drastično smanjiti broj operacija. Niskobudžetni avioprijevoznik Wizz Air u rujnu ove godine donio je odluku o zatvaranju baze na Međunarodnoj zračnoj luci Tuzla i drastičnom smanjenju broja operacija. Ovo je posebno zabrinulo Bosnu i Hercegovinu. dijaspore koja je u velikoj mjeri koristila usluge tuzlanskog aerodroma i spomenutog avioprijevoznika.

Iskazani interes

Odluka Wizz Aira odrazit će se i na prihode tuzlanske zračne luke, no uprava zračne luke traži način da zamijeni linije koje će biti ukinute.Kako saznaje Klix.ba, do sada su dvije aviokompanije samoinicijativno iskazale interes za moguću uspostavu svojih linija iz Tuzle, a prvi pregovori su već završeni.

Prema izvoru Klixa, jedna je nacionalna aviokompanija, a druga se bavi čarter letovima, s tim da bi u kontekstu Tuzle mogli preorijentirati svoj način poslovanja.

Nakon inicijalnih razgovora, uskoro bi trebala uslijediti službena predaja ponuda tvrtki, što će biti korak bliže uspostavi suradnje. Bude li sve išlo po planu, prve linije bi se eventualno mogle očekivati ​​u rujnu ili s početkom zimske sezone letenja.

Nakon perioda pandemije koronavirusa, Međunarodna zračna luka Tuzla ponovno je stala na noge, a poslovni rezultati za ovu godinu su izvrsni. Prije nekoliko mjeseci zabilježili su osobne rekorde, au srpnju su prevezli gotovo 70.000 putnika.

Većina osoba prevezena je posredstvom aviokompanije Wizz Air, s čijim su predstavnicima nakon donošenja odluke, a kako je potvrđeno za Klix.ba, razgovarano i rukovodstvo tuzlanskog aerodroma.

Kako je potvrđeno, njihova odluka o zatvaranju baze i dalje stoji, a preostale su rute za Basel Mulhouse, Dortmund, Frankfurt-Hahn i Memmingen.

Wizz Air je prije nekoliko godina upozorio tuzlanski aerodrom na ozbiljne poremećaje u mreži izvan grada zbog magle u zimskim mjesecima.

Avioprijevoznik je zatražio od zračne luke postavljanje središnje rasvjete uzletno-sletne staze, no to do danas nije učinjeno unatoč brojnim najavama vezanim uz projekt tijekom proteklih nekoliko godina.

Wizz Air je rekao da su operativni izazovi uzrokovani vremenskim prilikama u regiji igrali ulogu u njegovoj odluci da zatvori svoju bazu u Tuzli, što će dovesti do ukidanja jedanaest linija.

Što je sporno?

S druge strane, razgovarano je i s predstavnicima aviokompanije Ryanair, koja je trenutno obustavila letove iz Tuzle, a povratak bi mogao uslijediti ako se ukine taksa od tri konvertibilne marke koju moraju plaćati po putniku.

Upravo zbog ove takse, koju Ryanair osporava, letovi iz Tuzle su privremeno obustavljeni, a mogli bi biti ponovno uspostavljeni ukoliko Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) udovolji njihovom zahtjevu.

Inače, osim tuzlanske, zahtjev za ukidanje ove takse podnijele su i uprave zračnih luka u Mostaru i Banjoj Luci.

Svi su se obratili Ministarstvu prometa i komunikacija BiH i BHDCA.

Komentirajte prvi

New Report

Close