Dva međunarodna konzorcija najavila izgradnju solarnih elektrana u Sokolcu

Autor: Poslovni dnevnik , 24. veljača 2022. u 22:00
Za postavljanje dvije solarne elektrane određene su lokacije na Glasinačkom polju i u Tukovima/Shutterstock

Za ulaganje u proizvodnju energije na području BiH općine zainteresiran je konzorcij kojeg čine kompanije iz Litve, Poljske i Srbije, dok su u drugom konzorciju tvrtke iz Njemačke, Španjolske i Srbije.

Milovan Bjelica, načelnik općine Sokolac, u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine (Repubika Srpska), rekao je da će investicije u dvije solarne elektrane, vrijedne 160 milijuna eura, biti među najznačajnijim projektima za tu lokalnu zajednicu.

Prema njegovim riječima, sjedište dva međunarodna konzorcija koji će postaviti solarne elektrane bit će u Sokolcu.

Značajna korist za građane
Bjelica je novinarima izjavio da u Sokolcu upravo počinje registracija kompanije za solarnu elektranu za koju će sredstva osigurati litvanska kompanija SoliTek preko konzorcija kojeg čine tvrtke iz Litve, Poljska i Srbije, a vrijednost tog projekta je oko 80 milijuna eura.

Načelnik Sokolca kaže da je za ulaganje u proizvodnju solarne energije na području te općine zainteresiran još jedan konzorcij kojeg čine kompanije iz Njemačke, Španjolske i Srbije, s ulaganjem od oko 80 milijuna eura.

Bjelica je ovog tjedna razgovarao s predstavnicima konzorcija koji čine kompanije iz Litve, Poljske i Srbije o mogućnostima za postavljanja jedne solarne elektrane do 100 megavata na području općine Sokolac, te je dodao da će razgovori biti nastavljeni i s drugim zainteresiranim konzorcijem o izgradnji solarne elektrane.

Kako je dodao, za postavljanje solarnih elektrana određene su lokacije na Glasinačkom polju i u Tukovima.

“Očekujem da će se u već sljedećih nekoliko mjeseci krenuti u realizaciju ovih dogovora jer investitori imaju osigurana sredstva i zaokruženi ciklus, od proizvodnje solarnih panela, akumulatora i svega potrebnog”, izjavio je Bjelica, prenosi RTRS.

On ističe da je riječ o ozbiljnim kompanijama koje neće ovisti o drugima i da će im lokalna uprava pomoći u dijelu osiguranja građevinske operative.

Bjelica je podsjetio da je za postavljanje solarne eelektrane na Sokolcu zainteresiran i drugi konzorcij te je izrazio uvjerenje da će za oba konzorcija biti mjesta u toj lokalnoj zajednici, te da će biti stvoreni uvjeti da kompanije ostvare zaradu, ali i da građani imaju značajnu korist.

Rimas Aliukonis, predstavnik litvanske kompanije SoliTek za Balkan, rekao je da ta kompanija proizvodi posebne solarne panele, te akumulatore za njih, a što su najinovativnije i nove tehnologije u cijeloj Europi.

Pregovarali dvije godine
“Vodimo pregovore dvije godne, imamo lokacije i sada imamo rješenje i osigurana sredstva za ulaganje u solarnu elektranu”, objasnio je Aliukonis.

Gordan Milinić, savjetnik ministra u Ministarstvu inozemnih poslova Bosne i Hercegovine, rekao je da ta kompanija iz Litve jamči uspješnost u svakom poduhvatu, jer paneli koje proizvode primaju svjetlost s obje strane, a ne samo s prednje, a na podlozi imaju ojačanja koja usmjeravaju svjetlost na panele.

Mindaugas Bastis, zastupnik u Parlamentu Litve, rekao je novinarima da 20 godina radi u parlamentu i da je pomagao da se pronađu investitori za ovaj projekt. On je izrazio uvjerenje da će solarne elektrane biti vrlo dobre za tu regiju BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close