Državu tužilo pet ulagača u male hidroelektrane

Autor: Poslovni dnevnik , 06. travanj 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Na temelju 17 ugovora i jedne energetske dozvole završena je izgradnja 28 malih hidroelektrana, koje imaju uporabnu dozvolu.

Ročište po tužbi kompanija koje stoje iza neizgrađenih malih hidroelektrana u Crnoj Gori u ponedjeljak je odgođeno na Privrednom sudu zato što nije bilo uvjeta da suđenju budu nazočni novinari.

Sutkinja Borjanka Zogović odgodila je pripremno ročište za nekoliko dana, kada bi se trebali stvoriti uvjeti za korištenje velike sudnice, koja dopušta nazočnost javnosti, piše Dan.

Tužbe su podnijeli konzorciji koncesionari za vodotokove Đurička (Plava Hydro Power), Bistrica (Bistrica Clean Energy), Bukovica (Hydra MNE) i Ljeviška (Dekar), kao i Dekar – Hidro na vodotoku Trepačka, javlja Portal Analitika.

Tužitelj, koji su državu tužili zbog naknade štete uslijed raskidanja ugovora o koncesiji za gradnju malih hidroelektrana, zastupa odvjetnica Ana Đukanović, sestra predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

O naknadi odlučuje sud

Prema podacima iz tužbe, u koju je uvid imao dnevni list Dan, tužitelji traže nešto više od tri milijuna eura, koliko su navodno dosad iznosili njihovi troškovi i druga ulaganja, ali i za izgubljenu dobit, odnosno prihod za razdoblje od 30 godina, koliko je trebala trajati koncesija za konzorcij Hydra MNE.

Tužbom se traži naknada za trošak izrade elaborata, revizije hidrološke studije, izrade idejnog rješenja, troškova pravnih i financijskih konzultacija, dnevnica, prijevoza u inozemstvo, izrade geološke studije itd.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija tvrde da je raskinuto sedam ugovora o koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana jer koncesionari nisu poštovali ugovorene obveze. Trenutačno ne znaju koliko bi državu moglo stajati raskidanje tih ugovora.

12

malih hidroelektrana trenutačno se gradi u Crnoj Gori

“Ova vlada nije se obvezala da će bilo kome nadoknaditi troškove zbog raskida ugovora, ali to će na kraju ovisiti o odluci suda”, rekli su Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Vlada je raskinula sedam ugovora kojima je bila predviđena izgradnja malih hidroelektrana na vodotokovima Đurička rijeka u Plavu (koncesionar konzorcij Plava Hydro Power, čiji su članovi tvrtke Triangle GC ING iz Peći, Gradnja i Plava Hydro Power), Bistrici u Bijelom Polju (koncesionar konzorcij Bistrica Clean Energy, kojeg čine BP Hydropower, Normal Company i Kronor), Bukovici u Šavniku (koncesionar konzorcij Hydra MNE, koga čine Hydra, IMP i Igma Energy), Reževića rijeci u Budvi (koncesionar MEII), Ljeviškoj u Kolašinu (koncesionar Dekar) i Raštaku u Kolašinu.

Na vodotoku Raštak bila je predviđena izgradnja dvije male hidroelektrane na temelju dva ugovora o koncesiji (koncesionar Kol Energy).

“Trenutačno se sagledavaju preostali ugovori i ako se stvore uvjeti za raskid nekog od njih nećemo pobjeći od donošenja takvih odluka “, ističu iz Ministarstva kapitalnih investicija i dodaju da neće davati nove koncesije za male hidroelektrane.

Predstavnici ministarstva priopćili su da je na temelju 17 ugovora i jedne energetske dozvole završena izgradnja 28 malih hidroelektrana koje imaju uporabnu dozvolu.

Đukanović ostvario prvi prihod

“Za tri koncesijska ugovora kojima je predviđena izgradnja četiri male hidroelektrane pokrenute su aktivnosti za raskid, 12 malih hidroelektrana je u fazi izgradnje, na temelju osam ugovora i jedne energetske dozvole, dok su četiri male hidrolektrane u fazi projektiranja, na temelju četiri ugovora”, objasnili su iz ministarstva.

Najpoznatiji graditelj malih hidroelektrana u Crnoj Gori je Blažo Đukanović, sin predsjednika države, suvlasnik tvrtke BB Hidro, koja je lani imala prvi prihod od rada male hidroelektrane u Kolašinu.

Ukupan prihod tvrtke iznosio je 95.800 eura, od čega je dobit bila 18.369 eura. Đukanovićev udio u dobiti je 9184 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close