Država će preko Elektroprivrede Crne Gore preuzeti KAP?

Autor: Poslovni dnevnik , 12. prosinac 2021. u 22:00
Radnici crnogorskog КAPG-a neće sudjelovati u gašenju tvornice/Pixabay

Veselin Pejović, vlasnik Uniproma koji upravlja KAP-om, ranije je najavio da će od 15. prosinca početi plansko gašenje КAP-a.

Radnici crnogorskog Кombinata aluminija Podgorica (КAP) neće sudjelovati u gašenju tvornice od 15. prosinca, kako je odlučio vlasnik Veselin Pejović, zaključeno je na zboru radnika krajem prošlog tjedna.

“Nećemo sudjelovati u planskom gašenju КAP-a”, rekao je Danu jedan od radnika i dodao da će КAP napustiti jedino kada im poslodavac izmiri obveze za beneficirani radni staž.

Veselin Pejović, vlasnik Uniproma koji upravlja KAP-om, ranije je najavio da će od 15. prosinca početi plansko gašenje КAP-a, te da je završio s pregovorima o spornoj cijeni struje. Vlada je nakon najave o gašenju raspravljala o sudbini КAP-a i kako je Danu potvrdilo više izvora spominjala se i mogućnost da tvornicu aluminija preuzime Elektroprivreda Crne Gore (EPCG).

Ranije se u crnogorskim medijima navodilo da EPCG razmišlja o preuzimanju КAP-a, ako se ne uspiju dogovoriti oko cijene struje. Na vladi je dogovoreno da se predstavnici ministarstva kapitalnih investicija, ekonomskog razvoja i financija sastanu s direktorima energetskih kompanija i dogovore o daljnjim potezima oko КAP-a.

Prema riječima Mladena Bojanića, ministra kapitalnih investicija, javio se Nebojša Dožić, glavni menadžer Uniproma, da uime radnika predstavi svoju ideju oko КAP-a.

“Dožić je rekao da je razgovarao s radnicima, čiji su predstavnici prije toga bili na sastanku sa mnom i Jakovom Milatovićem, ministrom ekonomskog razvoja, kada su nam izrazili zabrinutost za budućnost КAP-a.

Pristali smo pogledati što možemo uraditi, iako je riječ o privatnoj kompaniji. Dožić je nakon sastanka s radnicima rekao da ima ideju, pa smo ga pozvali da nam je predstavi”, rekao je Bojanić.

On je dodao da je Dožić objasnio kako vidi spašavanje КAP-a, dok je vlada tražila vrijeme da bi doznala stoji li iza svega toga i vlasnik. Prema saznanjima Dana, Dožić je predstavio ideju da država, odnosno EPCG, preuzme КAP, te da bi prodali imovinu, a ne tvrtku Uniprom, koja je prije sedam godina kupila imovinu tvornice za 26,7 milijuna eura.

Bojanić je izjavio kako je želja vlade da pokuša sačuvati aluminijsku industriju u Crnoj Gori. Nije želio otkriti je li na stolu opcija da Eelektroprivreda Crne Gore preuzme КAP, iako je to Dožić nakon sastanka potvrdio, navodeći da bi to bila dobra varijanta.

Komentirajte prvi

New Report

Close