Dramatična situacija u rudnicima ugljena u BiH

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2023. u 21:59

Programski odbor Savjetovanja napravio je dobar potez kada je o tome ovom prilikom odlučio javno i otvoreno raspravljati na Povjerenstvu za studij gospodarstva i razvoja sustava.

Drugi radni dan 16. sastanka bosanskohercegovačkog odbora Međunarodnog vijeća za velike električne sustave (CIGRE) započeo je pesimističnom spoznajom da je stanje u rudnicima ugljena katastrofalno: gubici u većini rudnika premašuju temeljni kapital, radnici su bolesni, oprema je zastarjela, uvjeti rada teški, veliki je broj invalida, a nezadovoljstvo komora je kontinuirano. Saznanja o tome iznio je dr. sc. Edin Lapandić, vodeći stručnjak za rudarstvo u Elektroprivredi BiH u izvješću grupe autora o dostignutom stupnju restrukturiranja rudnika u okviru Koncerna EPBiH.

Programski odbor Savjetovanja napravio je dobar potez kada je o tome ovom prilikom odlučio javno i otvoreno raspravljati na Povjerenstvu za studij gospodarstva i razvoja sustava. Ovo je važno i zbog činjenice da se oko 80 posto električne energije koju Elektroprivreda BiH proizvede proizvodi u termoelektranama, što znači da ako rudnici stanu i padnu, Elektroprivreda BiH, njeni potrošači i cijeli sustav, ne samo elektroprivreda sustav, također neće uspjeti. Ova činjenica bi trebala otvoriti oči građanima i nadležnima: prvi bi trebali znati što ih čeka, a drugi bi trebali što prije poduzeti sve mjere kako bi se hitan proces restrukturiranja okončao, čime bi se otklonile sumnje i neizvjesnosti u sposobnost rudnika. nastaviti svoje poslovanje na neodređeno vrijeme.. Kako će sve završiti zavisi od toga da li će biti izgrađen blok 7 Termoelektrane Tuzla, koji bi bio spas za rudnike i rudare. Ekskluzivno, i ovom prigodom, Lapandić je najavio da će Elektroprivreda BiH do kraja ovog mjeseca financijski intervenirati kako bi se usporilo, a možda i odgodilo gašenje rudnika.

Među radovima koji su tijekom dana predstavljeni na ovom i ostalih 15 studijskih povjerenstava bilo je riječi o inovacijama, tehničkim rješenjima, aktualnim procesima (poput dekarbonizacije), eksperimentalnim istraživanjima, praktičnim iskustvima s posebnim naglaskom na korištenje sunčeve energije i vjetroelektrane…

Komentirajte prvi

New Report

Close