Domaći farmeri ne mogu zadovoljiti potrebe stanovništva BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2024. u 15:57
Foto: SHUTTERSTOCK

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH, lani je na domaće tržište stiglo 75,7 milijuna kilograma mesa, dok je istovremeno iz BiH izvezeno 9,6 milijuna kilograma.

Izvoz mesa i mesnih prerađevina u BiH lani je premašio 525,2 milijuna KM, dok je godinu ranije iznosio 431,8 milijuna KM, a razlog povećanja je što domaći proizvođači ne mogu zadovoljiti potrebe bh.. stanovnika, pišu Nezavisne novine.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH, lani je na domaće tržište stiglo 75,7 milijuna kilograma mesa, dok je istovremeno iz BiH izvezeno 9,6 milijuna kilograma.

Najviše je pristiglo junećeg mesa 35,7 milijuna kilograma, za što je unovčeno 303,1 milijun KM. Većina ovog mesa lani je uvezena iz Italije. Slijedi uvoz od 21,3 milijuna kilograma svinjskog mesa u vrijednosti od 133 milijuna maraka.

“Kada je riječ o izvozu, BiH je na inozemno tržište plasirala najviše piletine, a izvezeno je 8,5 milijuna kilograma ovog mesa u vrijednosti od 38,2 milijuna maraka”, kazali su iz UNO BiH.

Meso se najviše uvozilo iz Italije, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Poljske i Slovenije, dok je BiH najviše izvozila u Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Kada su u pitanju žive životinje, prošle godine uvezeno je 15.939 tona u vrijednosti od 75,7 milijuna KM, dok je izvezeno svega 341.923 tone, ukupne vrijednosti 2,1 milijun KM.

“Goveda i svinje najviše su se uvozile iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Poljske, dok se perad i goveda najviše izvozila u Crnu Goru i Srbiju”, kazali su iz UNO BiH.

Dragan Šepa, sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije pri Privrednoj komori Srpske, rekao je u intervjuu za “Nezavisne novine” da su analize pokazale da domaći proizvođači mogu proizvesti 25 do 30 posto mesa, zbog čega smo prinuđeni uvoziti crveno za potrebe stanovništva BiH.

“Ono što imamo u značajnim količinama su piletina i riba”, rekao je Šepa.

Komentirajte prvi

New Report

Close