Domaće pivovare u BiH gube bitku, izvozom se pokrije samo 5,5% uvoza

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2023. u 22:00
BiH je u 2022. uvezla piva za 141,6 milijuna konvertibilnih maraka (72,3 milijuna eura), a izvezla u vrijednosti svega 7,8 milijuna KM/PD

Najviše se piva u Bosnu i Hercegovinu uvozi iz Srbije i Hrvatske, gdje su smještene pivovare vodećih proizvođača Molson Cors, Heinken, Carslberg i drugi.

Iako Bosna i Hercegovina ima pet pivovara, tržišta je preplavljeno uvoznim pivom, koje po jeftinim cijenama uglavnom plasiraju podružnice međunarodnih kompanija iz susjednih zemalja, izvještava Indikator.ba.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Bosna i Hercegovina je u prošloj godini uvezla piva za 141,6 milijuna konvertibilnih maraka (72,3 milijuna eura), a izvezla u vrijednosti svega 7,8 milijuna KM (3,9 milijuna eura).

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je lani svega 5,5 posto. Najviše se piva u Bosnu i Hercegovinu uvozi iz Srbije i Hrvatske, gdje su smještene pivovare vodećih proizvođača Molson Cors, Heinken, Carslberg i drugi.

U uvjetima rasta inflacije, domaći pivari su posebno izloženi pritisku konkurencije koja ima mogućnost držati cijene piva konkurentnim budući da gubitak koji naprave mogu kompenzirati kroz povećani plasman ili nadmojestiti prihodima s nekih drugih tržišta.

Kada je riječ o potrošnji piva u Bosni i Hercegovini u 2022. godini, podaci UIO BiH govore da je pozitivan trend naplate zabilježen samo u drugom kvartalu, dok je u prvom i trećem kvartalu ostvaren pad naplate.

Da se tržište i dalje više okreće uvoznim nego domaćim pivima, pokazuje podatak o rastu od 6,1% u naplati akciza na uvozna piva na razini devet mjeseci 2022. i njihov visok ponder u ukupnoj naplati.

U isto vrijeme pad prihoda od akcize na domaća piva iznosio je visokih 8,8 posto, prema podacima UIO. Trend daljeg rapidnog pada tržišnog udjela domaćih pivovara prisutan je još od vremena pandemije koronavirusa i prijeti zatvaranjem nekih domaćih pivovara pred naletom snažne uvozne konkurencije, upozoravaju predstavnici domaće pivovarske industrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close