Dodikovoj djeci zamrzava se sva imovina u SAD-u, američke tvrtke ne smiju s njima poslovati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2023. u 08:22
Foto: Milos Tesic/ATA Images/PIXSELL

Pod sankcijama su također i tvrtke registrirane u BiH koje su u izravnom vlasništvu ili suvlasništvu Dodikove djece.

SAD je proširio popis osoba iz redova bosanskih Srba koje su pod sankcijama zbog ugrožavanja provedbe Daytonskog sporazuma, a među njima su od sada i sin te kći predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, potvrdili su u petak iz američkog veleposlanstva u Sarajevu.

Igor i Gorica Dodik uvršteni su na popis osoba kojima je sankcije izreklo američko ministarstvo financija a to znači kako im se zamrzava sva imovina koju eventualno imaju na teritoriju SAD-a, dok se američkim građanima i tvrtkama zabranjuje da s njima posluju.

Ovakve sankcije po pravilu znače i zabranu putovanja u SAD.

Pod sankcijama su također i tvrtke registrirane u BiH koje su u izravnom vlasništvu ili suvlasništvu Dodikove djece.

To su tvrke Global Liberty i Agro voće iz Laktaša, Agape Gorice Dodik i Ivana Dodika iz Banje Luke i Fruit Eco iz Gradiške. Sve one, kako je istaknuto, primaju pomoć iz javnih sredstava RS kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove obitelji.

“Oni čine jezgru mreže podrške posebno označenog državljanina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.  Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem osobnog bogaćenja i bogaćenja njegove obitelji na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji”, stoji u izjavi američkog ministarstva financija.

Sam Dodik u ovom je očitovanju označen kao osoba koja se korupcijom i mitom održava na vlasti, etno-nacionalističkom retorikom produbljuje podjele u BiH te istodobno ponižava i vrijeđa pripadnike drugih etničkih skupina.

Gorica Dodik često na društvenim mrežama brani politiku svog oca i uz uvrede napada njegove političke oponente dok je Igor Dodik član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke koju od 1996, godine vodi njegov otac.

Mediji su nedavno počeli nagađati kako Dodik priprema svog sina za političkog naseljednika.

Komentirajući uvođenje sankcija njegovoj djeci Dodik je izjavio kako ga to neće odvratiti od sadašnje politike te da će se nastaviti ponašati na isti način kada bi SAD sankcije uvele i “nerođenoj djeci” u njegovoj obitelji.

Sam Dodik pod sankcijama SAD je još od 2017. godine, a od ove su na tom popisu i njegovi najbliži suradnici poput članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović te premijera i predsjednika parlamenta RS Radovana Viškovića i Nenada Stevandića.

Komentirajte prvi

New Report

Close