Do kraja 2022. godine 500.000 srpskih kućanstava dobit će plin

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2021. u 22:00
Visoke općinske pristojbe dosad su u velikoj mjeri kočile bržu plinofikaciju Srbije/SHUTTERSTOCK

U cijeloj Srbiji priključak za plin Srbijagasa stajat će 780 eura, plaćat će se 36 mjeseci, bez kamate i u dinarima.

Plinofikacijom Srbije, što je prioritetna državna investicija, onečišćenje okoliša moglo bi se značajno smanjiti jer bi se gotovo 500.000 kućanstava od milijun koji se griju na kruta goriva (drvo, ugljen), do kraja 2022. godine moglo priključiti na plinovod, piše Blic.

Prioritet je Beograd, koji ima gotovo 300.000 ložišta na drva i ugljen, zbog čega iz Srbijagasa najavljuju da će za godinu i pol glavni grad Srbije bio potpuno plinoficiran.

Da je država ozbiljno krenula u taj projekt pokazuje i to što je izmijenila Pravilnik o posebnoj vrsti objekata i radova koji obuhvaća smanjenje troškova priključka na plinsku mrežu.

Primjenom pravilnika od ovog mjeseca značajno će se smanjiti troškovi građana pri povezivanju na distribucijsku mrežu Srbijagasa. Procjenjuje se da će ti troškovi u većini lokalnih sredina sa sadašnjih 200.000 dinara (oko 1645 eura) pasti za 50 posto.

Priključci u cijeloj Vojvodini

Da su visoke općinske pristojbe kočile plinofikaciju Srbije istaknuo je Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa. Upravo taj prihod, kojeg se lokalne vlasti nisu željele odreći, bio je jedan od razloga zbog čega se u Srbiji u većoj mjeri nije koristio plin.

Irena Vujović, ministrice ekologije, kaže da bi lokalne vlasti trebale obavijestiti građane o novim pogodnostima. “Izmjene pravilnika vrlo su značajne jer motiviraju građane da umjesto grijanja na ugljen prijeđu na plin”, rekla je Vujović.

Prije usvajanja tog pravilnika i Srbijagas je najavio da će i njihovi troškovi biti manji a plaćanja olakšano. U cijeloj Srbiji priključak za plin stajao bi 780 eura i plaćao bi se na 36 rata i to bez kamate, i u dinarima. Na popisu njihovih prioriteta, osim Beograda nalazi se i Vojvodina, za koju se također najavljuje potpuna plinofikacija u ovom razdoblju.

1

milijun kućanstava u Srbiji grije se na drva i ugljen

Međutim i druga područja u Srbiji neće biti zapostavljena. Osim Beograda i Vojvodine, prioritet je i Kolubarski okrug, kao i jug Srbije. Obavit će se i plinofikacija Leskovca, Gadžinog Hana i Vranja. Prema podacima Dejana Popovića, prvog čovjeka Agencije za energetiku Srbije, samo za šest upravnih okruga može se reći da su potpuno plinoficirani.

Dobili europska odobrenja

“U njima svaka općina ima plin. Djelimično je plinoficirano 11 okruga, kao i Beograd, ali na primjer Lazarevac nije. A čak u 13 okruga niti jedna općina nije plinoficirana”, rekao je Popović za Politiku.

S druge strane, Milenko Jovanović, bivši načelnik za kvalitetu zraka u Agenciji za zaštitu životne sredine, nije previše optimističan jer sumnja da se Beograd može preko noći osloboditi ložišta na kruto gorivo.

“Nije urađeno dovoljno, a sumnjam da se od tih 300.000 ložišta, koliko je procijenjeno da ih ima u Beogradu, može sanirati barem 10 posto”, kaže Jovanović.

Ipak, Srbiji neće nedostajati plin jer će Ministarstvo energetike ovih dana raspisati javni poziv za izbor izvođača za izgradnju plinske interkonekcije Srbija – Bugarska jer su dobivena sva odobrenja nadležnih europskih institucija, uključujući i Europsku investicijsku banku.

Planirani kapacitet tog plinovoda je 1,8 milijardi prostornih metara plina, a procijenjena vrijednost investicije iznosi 85,5 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close