Deloitte: Trgovinska razmjena u regiji predugo stagnira

Autor: Josipa Ban , 14. lipanj 2022. u 22:00
Darko Stanisavić, rukovoditelj Deloittea u Beogradu/MITAR MITROVIć

Što se trgovinske razmjene tiče, analiza Deloittea pokazuje da se ona najviše odvija u sektorima hrane, osnovnih sirovina i građevinskog materijala.

Analiza Darka Stanisavića, rukovoditelja Deloittea u Beogradu i glavnog partnera u Deloitteovu Odjelu financijskog savjetovanja CE South regije, pokazuje poražavajuće rezultate poslovne suradnje zemalja u regiji.

Brojke su i u proteklih deset godina, nažalost, skromne i već se dugo ne mijenjaju, što znači da su poslovni odnosi prilično zacementirani. Također, upozorava, predrasude ovdje uistinu postoje, a to je velika šteta jer je talent u regiji ogroman, a tako i potencijal.

“Volio bih da jačamo temu buduće suradnje te da dijelimo vlastita iskustva”, rekao je Stanisavić te u tom kontekstu pohvalio projekt i konferenciju Poslovnog dnevnika. Skromni rezultati vrlo su slični makroekonomskim pokazateljima država regije – Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije.

“U prethodnih 10 godina imamo u cijeloj regiji rast BDP-a, u prosjeku 3,6% godišnje. Sve su zemlje u trgovinskom deficitu, odnosno više uvoze nego što izvoze. Međusobna je razmjena relativno skromna, kao što su skromne i regionalne investicije.

Imamo samo nekoliko regionalnih investitora, za razliku od stranih koji ovu regiju gledaju kao jedinstvenu”, navodi rukovoditelja Deloittea u Beogradu. Pozitivan su primjer Fortenova, Atlantic, MK Group i Arena Hospitaliy Group. No, takvih je primjera, upozorava Stanisavić, premalo. Navodi i primjer Deloitta.

”Odlučili smo se regionalno oranizirati te imamo jedan tim. Razlog leži u činjenici da strani investitori na regiju gledaju kao na cjelinu i sve informacije žele imati na jednom mjestu”, objašnjava Stanisavić.

Što se trgovinske razmjene tiče, analiza Deloittea pokazuje da se ona najviše odvija u sektorima hrane, osnovnih sirovina i građevinskog materijala, izvoz se mjeri u stotinima milijuna eura.

“Trgovinska razmjena ni u jednom sektoru nije dostigla milijardu i kreće se u stotinama milijuna već čitavo desetljeće”, navodi rukovoditelj Deloittea u Beogradu

“Želim da se razvije bolja suradnja. Poslovna elita ima odgovornost i ulogu da političarima prenesemo naše želje za bolju suradnju”, zaključio je Stanisavić.

Komentirajte prvi

New Report

Close