Crnogorska skijališta daleko bolje posjećena nego lani

Autor: Poslovni.hr , 17. siječanj 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Smještajni kapaciteti nešto su bolje popunjeni u Kolašinu nego na Žabljaku, a gosti su uglavnom domaći i iz zemalja regije, ali ima i Albanaca i Rusa.

Crnogorski turistički djelatnici uglavnom su zadovoljni zimskom turističkom sezonom. Kako kažu, snijeg je pao kada je trebalo i nadaju se da će sezona trajati i do sredine ožujka. Podaci Nacionalne turističke organizacije pokazuju da je prošlog petka u Crnoj Gori boravilo oko 8000 turista što je 22 posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

Smještajni kapaciteti nešto su bolje popunjeni u Kolašinu nego na Žabljaku, a gosti su uglavnom domaći i iz zemalja regije. U Kolašinu je tradicionalno dosta Albanaca.

Nitko ne rezervira unaprijed

Dosad je u skijaškim centrima na Žabljaku i u Kolašinu prodano 2,5 puta više ski passova nego u istom razdoblju prošle godine.

Kako je listu Pobjeda rekao Ranko Jovović, predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore, svi su zimski centri otvoreni prije Nove godine, a zahvaljujući snijegu i ove godine se tražilo mjesto više za vrijeme blagdana.

Luka Šuković, vlasnik turističke agencije Nort Tour Montenegro, kaže da je sezona počela kako treba jer je u prosincu pao snijeg. “Dovoljne količine snijega uvod su u pravu turističku sezonu koja će izvjesno biti bolja od prošle. Organiziramo zimske raftinge, safarije, vožnju motornim sanjkama, ski-servis. Najviše je gostiju iz Albanije i Crne Gore”, objasnio je Šuković.

Đuro Milošević, direktor Skijališta Crne Gore, zadovoljan je kako je počela sezona u državnom Ski-centru Kolašin 1600.

“Visoku posjećenost prate više nego zadovoljavajući prihodi. Ne možemo organizirati zabavne događaje koje smo imali u planu, ali to nije utjecalo na posjećenost. Od početka sezone prodano je 7700 ski passova u odnosu na 3103 lani, što govori o povećanju broja gostiju”, rekao je Milošević.

On ističe da je najviše posjetitelja iz Crne Gore i regije, uz goste iz Albanije, Ukrajine i Rusije. Dodao je da su u tijeku testiranja žičare K-7 nakon čega će biti puštena u rad.

“Na taj način će se objediniti staze privatnog Ski-centra Kolašin 1450 i Ski-centra Kolašin 1600 i skijaši će imati na raspolaganju 45 kilometara skijaških staza”, istaknuo je Milošević.

I u Ski-centru Kolašin 1450 zadovoljni su tijekom zimske sezone. Milica Šćepanović, direktorica tog centra, kaže da su dosad imali uspješniji siječanj nego lani.

Vanja Krgović-Šarović, direktorica Turističke organizacije Žabljak, kaže da su više nego zadovoljni posjetom, posebno za blagdane, dok se već od 15. siječnja smanjuje broj gostiju.

“Za blagdane hotelski smještaj bio je 90 posto popunjen. Od 5. do 15. siječnja bilo je oko 50 posto popunjenosti”, rekla je Krgović-Šarović. Dosad su, kako je dodala, imali i nešto gostiju iz Hrvatske, BiH i Albanije.

Ona ističe da su nove epidemiološke mjere pred blagdane poremetile poslovanje jer je bilo dosta otkazivanja gostiju iz Srbije.

“Nama su u zimskom razdoblju glavni gosti domaći, te oni iz Srbije. Nitko ne rezervira unaprijed, rezervacije se rade dva dana prije dolaska”, objašnjava Krgović-Šarović. Inspekcije svakodnevno kontroliraju pridržavaju li se ugostiteljski objekti propisanih mjera protiv širenja koranavirusa.

Marinko Purić, izvršni direktor Turističkog centra Durmitor, ističe da je na skijalištu Savin kuk prodano gotovo dvostruko više ski passova nego lani.

Na Vučju ima problem s nedovoljno snijega, ali kaže da su zadovoljni. Anđa Vukčević, direktorica Ski-centra Vučje, kaže da su za blagdane svi kapaciteti bili popunjeni.

“Trenutačno nemamo snijega, osim za početnike. Žičara i ski-liftovi ne rade”, objasnila je Vukčević.

Ipak, od 19. do 20. veljače, održat će se zimski maraton koji se već drugu godinu organizira na Vučju.

Mnogi ne smiju na staze

“Trenutačna popunjenost je na 70 posto od ukupnih smještajnih kapaciteta. Imamo gotovo cijelu popunjenost do kraja mjeseca, ali imamo i dosta otkazivanja jer se najavljeni gosti razbole od koronavirusa”, kaže Vukčević.

Uz domaće, imali su goste iz Češke, Rusije, Turske, BiH, Hrvatske, Srbije.

“Kontroliramo covid potvrde i to nam dosta otežava posao jer veliki broj posjetitelja moramo vratimo budući da ne ispunjavaju kriterije”, objašnjava Vukčević.

Komentirajte prvi

New Report

Close