Crna Gora od kineske Exim banke traži produženje počeka i roka otplate kredita za autocestu za tri godine

Autor: Poslovni dnevnik , 28. travanj 2021. u 22:00
CRBC je zahtijevao dodatni rok za završetak prioritetne dionice i dodatna plaćanja/Shutterstock

CRBC je zahtijevao dodatni rok za završetak prioritetne dionice i dodatna plaćanja.

Milojko Spajić, crnogorski ministar financija, u pismu upućenom kineskoj Exim banci, kreditoru gradnje crnogorske autoceste, a u koji je Pobjeda imala uvid, tražio je produženje razdoblja raspoloživosti kreditnih sredstava, počeka i roka otplate za tri godine.

Pismo je napisano nakon što je Dritan Abazović, potpredsjednik vlade, u Europskom parlamentu tražio pomoć kako bi Crnu Goru oslobodio dominacije Kine i Rusije.

Iz Rusije su odgovorili zaustavljanjem svih turističkih letova prema Crnoj Gori, a kineska banka je pristala na prvi zahtjev i produžila rok za povlačenje kreditnih sredstava za završetak prve dionice autoceste, koji je isticao 14. travnja. Spajić je rekao da je to donijelo uštedu od 128 milijuna eura.

U pismu se upozorava kinesku državnu banku da bi državna kompanija CRBC, koja gradi autocestu, mogla završiti na arbitraži u Zürichu.

Navodi se da su povlašteni kreditni uvjeti koje je kineski premijer najavio za zemlje središnje i jugoistočne Europe bili jedan od razloga zbog kojih je vlada ponudu kineskih kompanija CCCC i CRBC za izgradnju prioritetne dionice autoceste 2013. godine ocijenila kao najbolju.

Podsjeća se da je ugovor s izvođačem radova potpisan 26. veljače 2014. godine, a njemu je kao rok izgradnje bilo navedeno razdoblje od 48 mjeseci, koje je već jednom produženo za 508 dana, tj. do 30. rujna 2020. godine, ali projekt nije niti tada završen.

Navodi se da je CRBC zahtijevao dodatni rok za završetak prioritetne dionice i dodatna plaćanja zbog posljedica pandemije, ali ne postoje argumenti da Crna Gora to prihvati.

Trenutačno stanje na gradilištu i dinamika radova pokazuju da nije realno očekivati da priritetna dionica bude završena prije studenoga 2021. godine, navodi se u pismu.

“Ako bi izvođač radova uložio napore kao što je obećavao u brojnim prilikama, rok realizacije bi mogao biti kraći od očekivanog”, istaknuo je Spajić.

Komentirajte prvi

New Report

Close