Crna Gora i BiH zajednički grade most na Tari vrijedan 2,5 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 27. lipanj 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlade Crne Gore o izgradnji međudržavnog mosta potpisan je nedavno u Podgorici.

Izgradnjom mosta na rijeci Tari, na spoju magistralnih cesta M3 (Šćepan polje) i M-18 (Hum), kao i priključnih graničnih dionica značajno će se poboljšati prometna povezanost Crne Gore i Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz vlade Crne Gore. Kako je navedeno, procijenjena vrijednost investicije je oko 2,5 milijuna eura, pri čemu će svaka strana sudjelovati sa po 50 posto, javlja portal eKapija.

Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlade Crne Gore o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare potpisan je nedavno u Podgorici.

“Zajedničnim nastupom poboljšat će se pregovaračka pozicija obje države u odnosu na međunarodne kreditne ili donatorske institucije, čime se olakšava osiguranje potrebnih financijskih sredstava za realizaciju ovog međudržavnog projekta”, navodi se u priopćenju crnogorske vlade.

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici utvrdila temelj za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o realizaciji tog međudržavnog projekta i prihvatila tekst sporazuma.

“Sporazumom se izražava suglasnost dvije države za suradnju, kao i osnovna načela te suradnje, što za Crnu Goru znači da preuzima obvezu osiguranja 50 posto od ukupno potrebnih financijskih sredstava za izgradnju mosta, kao i osiguranje financijskih sredstava za sve dodatne troškove, povezane s realizacijom ostalih aktivnosti na području Crne Gore, kao što su izvlaštenje zemljišta, pristupne ceste i drugo”, objašnjava crnogorska vlada. Kako je navedeno, ne procjenjuje da bi to bili veliki izdaci u odnosu na one koji su potrebni za izgradnju mosta.

“Opredjeljenje Crne Gore i Bosne i Hercegovine je da pokušaju iskoristiti mogućnosti koje pruža ekonomski i investicijski okvir za Zapadni Balkan i osiguraju odgovarajuća bespovratna sredstva iz dostupnih fondova.

Preostali novac koji će nedostajati osigurat će se iz drugih dostupnih izvora sredstava, kao što su krediti ili državni proračun, što znači da je procijenjeno kako najveće fiskalno opterećenje za svaku državu ne bi trebalo biti veće od 1,25 milijuna eura,” navodi se u priopćenju vlade Crne Gore.

Komentirajte prvi

New Report

Close