Cijena kave na burzi pala, ali prodajna se ipak neće mijenjati, proizvođači na nuli

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2022. u 22:00
Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Cijena sirove kave opet je jaka, pa neće doći do smanjenja cijena kave, zato što svi proizvođači rade s nulom ili u minusu, kaže Momčilo Banjac, direktor pržionice kave Minea.

Iako je kava na svjetskom tržištu pojeftinila za sedam posto, domaće pržionice neće pratiti taj trend, zbog čega ljubitelji ovog napitka u Republici Srpskoj za sada ne mogu računati na niže cijene, piše internetski portal ekapija.

Direktor pržionice kave Minea iz Gradiške Momčilo Banjac potvrdio je za Glas Srpske da je došlo do smanjenja cijena kave na burzi.

“Povoljnija je nego prije deset dana i pala je za sedam postotnih bodova, ali to se često mijenja i varira pa je teško reći kako će se situacija dugoročno odvijati”, rekao je Banjac.

Iz Amerike, Afrike i Indije

To što je pala cijena kave na burzi, kako kaže, vjerojatno neće utjecati na trenutačnu cijenu u prodaji.

“Bez obzira na to pojeftinjenje, cijena sirove kave opet je jaka, pa neće doći do smanjenja cijena kave, zato što svi proizvođači rade s nulom ili u minusu”, kazao je Banjac, dodavši da kavu najviše uvoze iz Brazila.

Kod nas se, kako kaže, najviše pije domaća kava, i to sorte minas, a slijede espresso i instant proizvodi.

“U posljednje vrijeme započinje i trend brze kave, koja se lako sprema, a traže se i kapsule za male kućne aparate za kavu”, kazao je Banjac.

Objasnio je da su cijene u prodaji dosta različite pa idu i do 18 maraka po kilogramu.

“Kada je došlo do turbulentnih cijena na tržištu, ljudi su počeli koristiti jeftinije sorte zbog cijene”, rekao je Banjac.

Glavni pržioničar u “Fabrika coffee” iz Banjaluke Dragan Grbić kaže da je zanimanje građana za domaću kavu zaista veliko, zbog čega se povećava i obim njihove proizvodnje.

“Cijene na burzi su trenutno pale, ali to ne znači da će tako i ostati. Mi nismo povećavali cijenu domaće kave nikako, ni kada je došlo do ogromnog poskupljenja nismo korigirali cijene, pa tako nećemo ni sada”, rekao je Grbić. Dodao je da u ponudi imaju više od 20 vrsta kave, koju uvoze iz Amerike, Afrike i Indije.

Kilogram za 125 šalica

Da kava spada među omiljene napitke građana svjedoče i podaci vanjskotrgovinske komore BiH, koji pokazuju da je za osam mjeseci ove godine uvezeno kave, čaja i začina vrijednih više od 99,8 milijuna konvertabilnih maraka. U istom razdoblju BiH je izvezla tih proizvoda u vrijednosti nešto većoj od 13,6 milijuna KM. Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS Horeca Zlatan Tatić rekao je da se cijene kave neće mijenjati ni u kafićima.

“Čim dobavljači ne spuštaju cijene, ne spuštamo ni mi, a od jednog kilograma kave u kafićima napravimo do 125 šalica”, rekao je Tatić.

Komentirajte prvi

New Report

Close