Cijena građevinskog materijala u BiH porasla i do 80 posto

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Jasmin Bučo iz kompanije Euro-Asfalt, kaže kako je cijena građevinskog čelika povećana za čak 70 posto.

Građevinski materijal u svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini znatno je skuplji. Ima proizvoda kojima je cijena porasla i do 80 posto, piše Klix.ba.

“Cijene željeza i proizvoda iz te grupe više su za 60 do 80 posto, a poskupjeli su i drugi građevinski materijali, kao što su izolacijski materijali, žičane armature i slično”, rekla je Enisa Kadić, voditeljica Centra za analizu i informatiku pri Privrednoj komori Federacije BiH. Da je sve skuplje potvrdio je i Edhem Šabić iz sarajevske tvrtke Caparol, koja je dobavljač građevinskog materijala. Šabić kaže da je kod njih najviše poskupio stiropor – za više od 50 posto. “Boje i lakovi skuplji su za oko pet posto, ali je epoksidnim smolama cijena porasla za oko 50 posto, ali nismo zabilježili pad prodaje jer građevinari sada nadoknađuju ono što su propustili lani zbog korone”, rekao je Šabić.
Kao razlog za poskupljenje i nestašicu materijala Šabić je naveo i svjetsku krizu s brodarima, a osim pandemije, na rast cijena utječe globalno nadmetanje između Kine i Amerike, koje utječe na industriju cijelog svijeta.

Jasmin Bučo iz kompanije Euro-Asfalt, kaže kako je cijena građevinskog čelika povećana za čak 70 posto.
“Cijene plastičnih materijala porasle su između 30 i 40 posto, a eksploziv za miniranje skuplji je za 30 posto. Lančano, cijena ukupne proizvodnje veća je za 30 posto. Budući da materijal u cijeni sudjeluje s oko 60 posto, cijena finalnog proizvoda u prosjeku je veća za 15 do 20 posto, ovisno o tome je li riječ o objektima visokogradnje ili niskogradnje”, rekao je Bučo.
Promjene cijena su, kako su za Klix.ba rekli iz jedne građevinske tvrtke iz Laktaša, sastavni dio poslovanja, ali oni, kako kažu, ulažu ozbiljne napore da projekte izvode racionalno i učinkovito.

Komentirajte prvi

New Report

Close