Čak 85% tvrtki u RS očekuje daljnji pad poslovanja

Autor: Poslovni dnevnik , 20. prosinac 2020. u 21:59
Moratorij na plaćanje kredita koristilo je 44% tvrtki iz prometnog sektora/G. KOVAČIĆ/PIXSELL

Samo 13% od 289 anketiranih kompanija u RS vjeruje da je moguće normalizirati poslovanje za manje od šest mjeseci.

Čak 85% poslodavaca u Republici Srpskoj u proteklih šest mjeseci suočilo se s padom poslovanja, jednaki broj očekuje dodatni pad, a oko 10% misli da normalizacije neće biti niti za dvije godine.

Podaci su to iz dokumenta Prijedlozi i preporuke Unije udruženja poslodavaca RS (UPRS) za Program ekonomskih reformi Republike Srpske 2021-2023.

U dokumentu koji sadrži i istraživanje o utjecaju Covida-19 na poslovanje, čak 85% tvrtki kaže da će im za vraćanje na normalno poslovanju trebati oko 180 dana, dok neke razmišljaju o tome da privremeno ili trajno zaustave svoje poslovanje, prenose Nezavisne novine.

“Državna pomoć stigla je do dvije trećine tvrtki koje su tražile pomoć”, navodi se u dokumentu. Moratorij na plaćanje kredita koristilo je 50% tvrtki iz poljoprivrednog sektora, 44% iz prometnog sektora, 43% hotela i 40% tvrtki iz drvne industrije.

Daljnji pad dobiti očekuje 85% anketiranih, 78% očekuje pad proizvodnje i ulaganja, 76% pad potražnje za njihovim proizvodima, 70% još teži pristup kreditima, a 60% pad produktivnosti rada.

Samo 13% od 289 anketiranih kompanija u RS vjeruje da je moguće normalizirati poslovanje za manje od šest mjeseci, dok njih oko 80% vjeruje da će za to biti potrebno od šest mjeseci do dvije godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close