Perspektivno ulaganje: Uskoro će otvoriti četvrti rudnik u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2020. u 13:02
Grupa Mineco bavi se razvojem rudnika olova, cinka i bakra /SHUTTERSTOCK

Unatoč trenutačnoj izuzetno lošoj ekonomskoj situaciji na globalnom razini Mineco smatra da su rudarski projekti u Srbiji i dalje perspektivni za ulaganje.

Britanska kompanija Mineco, jedan od najvećih ulagača u rudarstvu na Zapadnom Balkanu, nastavlja investirati u rudarstvo u Srbiji otvaranjem još jednog rudnika olova i cinka, u Raškoj.

Na taj način Mineco provodi dugoročni plan razvoja u jugoistočnoj Europi, gdje trenutačno samostalno ili s partnerima, ima pet aktivnih rudnika obojenih metala, od kojih se tri nalaze u Srbiji, dok su dva u Bosni i Hercegovini.

Osim ulaganja u daljnji razvoj postojećih rudnika i geološka istraživanja na više lokacija na Balkanu, Mineco je akvizicijom srpske rudarske kompanije Vavrina Resources, obavio prve korake prema otvaranju svog četvrtog rudnika u Srbiji.

U likvidacijskom procesu bivšeg rudnika Suva Ruda, kompanija Vavrina Resources ranije je otkupila zemljišne parcele nužne za buduću proizvodnju cinkove i olovne rude i koncentrata.

Parcele su prodane za račun ATB banke iz Amsterdama, koja je jedan od najvećih vjerovnika bivšeg vlasnika rudnika Suva Ruda. Banka je parcele imala kao dio osiguranja za kredit od 25 milijuna eura, koji nikada nije vraćen.

Unatoč trenutačnoj izuzetno lošoj ekonomskoj situaciji na globalnom razini, kao i nepredvidljivoj dinamici oporavka svetskog tržišta sirovina, u Minecu su se odlučili za ovaj korak jer veruju da su rudarski projekti u Srbiji i dalje perspektivni za ulaganje.

Koncentrat za izvoz

Bojan Popović, direktor Mineca, rekao je kako je namjera kompanije da sa svojim partnerima u sljedećih nekoliko godina velikim ulaganjima izgradi infrastrukturu na navedenim parcelama, kao i pogone za preradu rude u koncentrat koji se izvozi krajnjim kupcima diljem sveta.

“Prvi sljedeći koraci vezani su za dobivanje istražnog prava na našem zemljištu, i što prije to pitanje riješimo brže ćemo ulaganjima pridonijeti gospodarskom rastu Raške obnovom proizvodnje koncentrata rude obojenih metala koju je nekada obavljao rudnik Suva Ruda”, objasnio je Popović.

Prema njegovim riječima, rudnik, kojeg je bivši vlasnik zatvorio i zapustio, zapošljavao je od 250 do 350 ljudi iz Raške, te je bio značajan čimbenik ekonomskog razvoja te srpske regije.

6

milijuna eura uložila je britanska kompanija u otvaranje rudnika olova u Olovu

Mineco je uspješno pokrenuo, oporavio i učinio stabilnim Rudnik kod Gornjeg Milanovca, Veliki Majdan u Ljuboviji i Gross u Srebrenici, a takođe i izgradio dva potpuno nova rudnika – Bosil-Metal u Karamanici kod Bosilegrada i Geomet u Olovu, koji imaju ogroman značaj za lokalne zajednice.

U svibnju 2018. godine otvoren je rudnik olova u Olovu (BiH), što je prvi novi rudnik u toj zemlji nakon 30 godina. Proces otvorenja rudnika u Olovu trajao je šest godina, a bilo je potrebno više od 40 dozvola i više od 12 miliona KM (oko 6 mil. eura) ulaganja u rudnik koji danas zapošljava 120 radnika.

U Minecu vjeruju da će nadležni organi prepoznati potencijal koji se otvorio za ekonomski i društveni razvoj Raške, uz investitora koji ima dokazane reference za financiranje i pokretanje sličnih rudnika u regiji i koji se pridržava svih zakonskih propisa o zaštiti okoliša i redovno izmiruje financijske obveze prema zaposlenima i proračunu Srbije.

Mineco je samo 2018. godini u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu uložio više od 20 milijuna dolara. Rudnik olova i cinka Gross u Srebrenici nastavio je bilježiti rekordnu proizvodnju, a 2018. godine iskopano je 356.000 tona.

Rudnik Gross je, osim rekordne proizvodnje, posebnu pažnju 2018. posvetio stvaranju uvjeta za dobivanje rude s eksploatacijskog polja Vitlovac, gdje se radilo i na pripremi prilazne ceste i dijela pratećih infrastrukturnih objekata.

Iste godine taj rudnik pokraj Srebrenice pokrenuo je i postupak dobivanja odobrenja i suglasnosti za izgradnju novog flotacijskog odlagališta, što je značajna i velika investicija, a koja je i preduvjet za nastavak i povećanje proizvodnje.

Uspon srpskog rudarstva

Ulaganja su 2018. godine u rudniku iznosila oko 2,255.000 eura, čime je ukupna svota uložena u Gross u koncesijskom razdoblju dosegnula 21,413.911 eura.

Obveza ukupnog ulaganja predviđena za vrijeme cijelog razdoblja trajanja koncesijskog ugovora time je već tada bila premašena za oko 7,158.000 eura. Planirana ulaganja u 2019. godini iznosila su oko 3,236.000 eura u opremu i objekte, izradu projektno-tehničke dokumentacije i u rudarske pripremne radove.

Dominic Roberts, direktor operacija Mineca, rekao je kako je nesumnjivo da rudarstvo stvara bogatstvo i osigurava zapošljavanje i da projekti koji se provode imaju veliki značaj za male lokalne zajednice.

“S doprinosom koji su već dale kompanije kao što je Mineco i sve većim investicijama kompanije Zijin i Rio Tinto, cilj vlade Srbije o pet posto BDP-a od rudarstva bit će postignut u godinama koje dolaze.

Još važnije je što će industrija osigurati stalno zapošljavanje desetaka tisuća radnika”, dodao je Roberts.

U Europi Mineco s partnerima zapošljava oko 2000 ljudi, od kojih oko 1600 radi u regiji Zapadni Balkan.

Povezuju rudnike i topionice diljem svijeta

Mineco je međunarodna grupa kompanija čije su osnovne djelatnosti trgovina obojenim metalima i rudnim koncentratima, metalurgija, ulaganje u rudarstvo i geološka istraživanja. Mineco se bavi razvojem rudnika olova, cinka i bakra u zemljama jugoistočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i u Kanadi i Turskoj. U Rusiji Mineco je najveći proizvođač olova. Zahvaljujući širokoj mreži partnera, Mineco Grupa posluje globalno, u Europi, Aziji i Americi povezujući rudnike i topionice metala od Perua do Kine.

Komentirajte prvi

New Report

Close