Bingo otvorio novu farmu vrijednu oko 4 milijuna eura i udvostručio proizvodnju pilića

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2022. u 10:56
Farma je opremljena najsuvremenijom opremom njemačkog proizvođača Big Dutchman/R. Anić/PIXSELL

Otvaranjem Farme Krušik, vrijedne oko 4 milijuna eura, najveći trgovački lanac u Bosni i Hercegovini povećao je uzgoj za milijun pilića tako da će ih sada proizvoditi dva milijuna godišnje.

Bingo, najveći trgovački lanac u BiH, u vlasništvu Senada Džambića, u Vukovijama (općina Kalesija) otvorio je novu farmu pilića Krušik. Time je udvostručena proizvodnja pilića sa sadašnjih milijun na dva milijuna godišnje.

Početkom prošle godine kompanija Bingo najavila je otvaranje te farme i ona je proradila ovih dana. Riječ je o tzv. teškoj liniji u Vukovijama koja ima šest suvremeno opremljenih objekata kapaciteta od po 26.000 tovnih brojlera, što znači da će ta farma proizvesti milijuna pilića godišnje, odnosno 1,6 milijuna kilograma pilećeg mesa.

Iz kompanije navode da su strateški usmjereni na stabilizaciju domaćeg tržišta, jer sve što je proizvedeno plasiraju na BiH tržištu, čime rade na stabilizaciji cijena jaja i pilećeg mesa.

Imaju zaokruženi ciklus
“Kao rezultat uspješnog poslovanja u sektoru peradarstva kompanija Bingo je osim svoje dvije postojeće farme na lokacijama Dubrave i Špionica odlučila proširiti kapacitet proizvodnje. Otvaranjem Farme Krušik čija je vrijednosti 8 milijuna KM (oko 4 mil. eura), a kapacitet 156.000 pilića u turnusu, kompanija je povećala svoju proizvodnju za 1,000.000 brojlerskih pilića.

Dakle, sada imamo proizvodnju od 2,000.000 brojlera na godišnjoj razini. Farma je opremljena najsuvremenijom opremom njemačkog proizvođača Big Dutchman, gdje je sustav hranjenja i pojenja potpuno automatiziran i vodi se briga o dobrobiti životinja.

Osim proizvodnje pilića, nakon njihove isporuke, dio stajnjaka se prebacuje u bioelektranu u blizini farme, te ga kasnije koristimo u našim plastenicima kao gnojivo”, objasnio je Samer Kadrić, voditelj Farme Krušik.

Ta kompanija ostvarila je dobru suradnju s lokalnim vlastima, što znatno olakšava njihovo poslovanje. Sead Džafić, načelnik Kalesije, izrazio je zadovoljstvo investicijama kompanije Bingo u tu općinu.

“Pozdravljam odluku kompanije Bingo da ponovno investira u Kalesiju, ovoga puta u iznosu od osam milijuna KM. Ovdje će posao pronaći dvadesetak radnika. Nastavljaju ulaganja u našu općini, gradit će trgovački centar u Tojšićima i tvornicu tekstila”, rekao je Džafić.

“Bingo ima zaokruženi ciklus, od reprocentra, preko inkubatora, proizvodnje jaja i pilećeg mesa, te na kraju plasman kroz svoju maloprodaju, a u tom smjeru inače treba ići proizvodnja hrane”, rekao je Emir Begić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona.

Najveći poslodavac u FBiH
Bingo je započeo izgradnju Farme Krušik odmah nakon puštanja u rad reprocentra i inkubatorske stanice u veljači pošle godine, a službeno je puštena u rad 8. veljače 2022. godine. Ima novu opremu koja automatski preko Weiper Touch sustava kontrolira pojenje, hranjenje, grijanje, hlađenje i ventilaciju.

Sa svojih šest proizvodnih pogona u peradarstvu Bingo ima zaokruženi proces uzgoja, te proizvodi pet milijuna konzumnih jaja i 3,2 milijuna kilograma pilećeg mesa godišnje. Kompanija iz Tuzle, osnovana 1993. godine, sa dvjestotinjak trgovina i više od 7600 radnika, i dalje je najveći poslodavac u Federaciji BiH. Bingo je 2020. godine ostvario ukupne prihode od 613 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close