BiH za nove dionice autocesta dobiva 42,8 milijuna KM

Autor: Poslovni dnevnik , 12. veljača 2023. u 22:00
Svrha projekta je pomoći Bosni i Hercegovini, odnosno JP Autoputevi Republike Srpske/Shutterstock

Ovaj grant odobrila je Europska unija kroz investicijski okvir za zapadni Balkan, a grantom koji je dodijeljen Republici Srpskoj upravljat će Europska banka za obnovu i razvoj.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava (Projekt Koridor 5c u RS – Projekt obilaznice Doboj – poddionica: Rudanka – Putnikovo brdo) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicijski grant iz programa Europski zajednički fond za Zapadni Balkan, vrijedan 30,8 milijuna eura, javlja agencija Anadolija.

Ovaj grant odobrila je Europska unija kroz investicijski okvir za zapadni Balkan, a grantom koji je dodijeljen Republici Srpskoj upravljat će Europska banka za obnovu i razvoj.

Svrha projekta je pomoći Bosni i Hercegovini, odnosno JP Autoputevi Republike Srpske kao projektnom poduzeću, u financiranju dijela projekta izgradnje dionice autoputa na koridoru 5c u dužini od cca 5,2 kilometra, od mosta Rudanka do tunel Putnikovo brdo 2.

Na sjednici je utvrđen prijedlog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava (projekt koridor 5c2 u FBiH – Projekt obilaznice Doboj – poddionica: Putnikovo brdo – Medakovo) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicijski grant od Europski zajednički fond za zapadni Balkan.

Riječ je o 12 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Zajedničkog europskog fonda za program Zapadni Balkan, s alokacijom na Federaciju Bosne i Hercegovine (JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine). Bespovratna sredstva namijenjena su potpori izgradnje autoceste na koridoru 5c na dionici Putnikovo brdo – Medakovo u dužini od oko 8,5 kilometara.

Pojedinačni prijedlozi ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s obrazloženjem za njihovo zaključivanje bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH na daljnju proceduru odlučivanja, a za bh. potpisnika predložio je ministar financija i riznice.

Komentirajte prvi

New Report

Close