BiH i Srbija ostaju bez kineskih termoelektrana na ugljen

Autor: Poslovni.hr , 23. rujan 2021. u 22:00
Foto: pixabay

Xi Jinping je najavio da Kina u inozemstvu više neće graditi prljava postrojenja za proizvodnju struje.

Kineski čelnik Xi Jinping izjavio je u utorak u obraćanju Općoj skupštini UN-a da Kina više neće graditi nove termoelektrane na ugljen u inozemstvu, kao svoj doprinos rješavanju problema klimatskih promjena. Ta izjava dovodi u pitanje kinesko sudjelovanje u energetskim projektima koji su dogovoreni s BiH i Srbijom. Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu (BiH), poručuje da Kina može odmah objaviti obustavu svih planiranih projekata na ugljen na Zapadnom Balkanu.

“To se posebno odnosi na izgradnju TE Ugljevik 3, za što se trenutačno pribavlja dokumentacija, a u suradnji s kineskim partnerima”, rekla je Ibraković. Slične reakcije dolaze i s drugih strana.

“Kinesko obećanje ističe činjenicu da ugljen nema budućnost u Europi, kao i na globalnoj razini”, izjavila je Wawa Wang, programska direktorica nevladine organizacije Just Finance International, koja prati kineske projekte s ugljenom u Europi.

Pod pritiskom Europske unije

Prema riječima Denisa Žiška iz Centra za ekologiju i energiju, Kina bi trebala početi tako što će okončati svoje sudjelovanje u projektu izgradnje Bloka 7 TE Tuzla.

A Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, rekao je da sada treba razmisliti kako taj projekt u Tuzli prekinuti na zakonit način.

Projekt Bloka 7 u TE Tuzla u zastoju je nakon što kineski konzorcij (China Gezhouba Group Company i China Energy Engineering Group) koji je izabran za izvođača radova nije mogao ispuniti obveze jer je američki General Electric, kao podizvođač i dobavljač, otkazao suradnju. Elektroprivreda BiH, kao nositelj projekta, ne pristaje na kineske alternative za opremu koju su trebali isporučiti Amerikanci.

Za tu investiciju procijenjenu na 767 milijuna eura osiguran je kredit kineske Exim banke, izvedeni su pripremni radovi, ali je sada sve dovedeno u pitanje. Vlast u Federaciji BiH zbog tog projekta pod pristikom je Energetske zajednice, EU i nevladinih udruga jer se planira gradnja termoelektrane na ugljen u vrijeme kada je trend okretanje prema obnovljivim izvorima energije.

CMEC odgodio završetak radova

Prema pisanju portal Capital.ba, kompanije China Electric i Sunningwell International potpisale su u lipnju ugovor o izgradnji TE Ugljevik 3. Za taj projekt koncesiju je ranije dobio ruski milijarder Rashid Sardarov, odnosno njegova tvrtka Comsar Energy.

U Kini je, međutim, objavljeno da su China Electric i poljsko-kineska kompanija Sunningwell International održali video konferenciju i potpisali ugovor o energetskom učinku za izgradnju TE Ugljevik 3 u BiH, snage 700 megavata, koja će koristiti 4,2 milijuna tona ugljena godišnje.

767 milijuna

eura kredit je kineske Exim banke za izgradnju Bloka 7 termoelektrane Tuzla

Radovan Višković, premijer RS, to je potvrdio u izjavi medijima kada je rekao da se pojavio poljski investitor koji bi trebao nastaviti ulaganje u termoelektranu Ugljevik 3.

U Srbiji kineska kompanija CMEC gradi Blok 3 u TE Kostolac B, ali srpska strana u ožujku ove godine nije bila zadovoljna najavom da se završetak izgradnje odgađa za kraj 2022., kao i kvalitetom radova. No protivnici tog projekta tvrde da svi kineski projekti s ugljenom u regiji nisu u skladu s najnovijim standardima EU za kontrolu onečišćenja.

“Većina tih projekata također ima nepravilnosti u studijama za izdavanje ekoloških dozvola, poput projekta elektrane na ugljen Kostolac 3 u Srbiji”, rekao je Zvezdan Kalmar iz nevladinog Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR).

Komentirajte prvi

New Report

Close