BiH dobila kredit Svjetske banke za zaštitu od poplava

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

BiH se godinama suočava s rizikom od hidrometeoroloških hazarda i prirodnih katastrofa poput sezonskih poplava i suša, koje utječu na poljoprivredu i zdravlje ljudi.

Upravni odbor Svjetske banke odobrio je 37 milijuna eura za zaštitu od poplava za 300.000 stanovnika BiH, priopćeno je iz ove financijske institucije.

BiH se godinama suočava s rizikom od hidrometeoroloških hazarda i prirodnih katastrofa poput sezonskih poplava i suša, koje utječu na poljoprivredu i zdravlje ljudi, navode iz Banke.

Svjetska banka navodi da će, prema projekcijama utjecaja klimatskih promjena, BiH dodatno ugroziti intenzivne padaline i izravne poplave u područjima rijeka Drine i Save, najvećih pritoka Dunava, druge najduže rijeke u Europi.

Dodatno financiranje Svjetske banke pomoći će u provedbi potrebnih ulaganja u infrastrukturu, kao što su nasipi, brane i akumulacije, čime će se podržati zaštita od poplava i poboljšati upravljanje okolišem u BiH.

Odobrena sredstva omogućit će proširenje prve faze Programa integriranog razvoja Savsko-drinskog koridora na dodatna geografska područja, uključujući Federaciju Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikt, dok su sredstva za Republiku Srpsku odobrena u kolovoz 2020.

Šef Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Christopher Sheldon kazao je kako ovaj projekt predstavlja izvrstan primjer jačanja klimatske otpornosti BiH u vremenima kada su prijetnje okolišu veće nego ikad prije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close