Srbija s Kinezima gradi centar za praćenje mutacija koronavirusa

Autor: Poslovni dnevnik , 14. svibanj 2021. u 08:00
Sve nove mutacije koronavirusa u Srbiji utvrdit će se i pratiti u realnom vremenu/Shutterstock

Centar je nužno što prije uspostaviti kako bi država mogla na vrijeme reagirati, navodi se u objašnjenju razloga za dodjelu ugovora za gradnju bez objavljivanja natječaja.

Državni Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI), zajedno s Pekinškim institutom za genomiku (Beijing Genomics Institute) planira uz podršku vlade Srbije izgraditi Centar za sekvencioniranje genoma i bioinformatiku, navedeno je u obavijesti o provođenju pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva, kojeg je objavila Republička direkcija za imovinu.

Predmet nabavke su građevinski radovi na obnovi objekta u sklopu Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Ulici Vojvode Stepe u Beogradu, a za potrebe Centra za sekvencioniranje genoma i bioinformatiku, koji bi se, kako se navodi, prije svega bavio praćenjem mutacija virusa SARS-CoV-2 (koronavirus) u Srbiji, javlja portal eKapija.

“S obzirom na trenutačnu alarmantnu situaciju u vezi s nastankom novih mutacija virusa SARS-CoV-2 na globinoj razini, a koje ugrožavaju zdravlje stanovništva i učinkovitost postojećih cjepiva, od ključnog značaja je praćenje nastanka i kretanja mutacija u populaciji i to na velikom broju uzoraka”, navodi se u objašnjenju razloga za dodjelu ugovora za gradnju bez objavljivanja natječaja, koje se poziva na član 61. Zakona o javnim nabavkama.

Uključit će se u globalnu mrežu

Ističe se da je Centar za sekvencioniranje genoma i bioinformatiku nužno što prije uspostaviti kako bi država mogla na vrijeme reagirati, ovisno o prikupljenim informacijama o prisutnosti mutacija koronavirusa među stanovništvom.

“Centar će omogućiti da se sve nove mutacije u Srbiji utvrde i prate u realnom vremenu. Dodatno, Srbija će se aktivno uključiti u mrežu centara koje prate te pojave na globalnoj razini”, kaže se u dokumentu o osnivanju, i dodaje da je planirana adaptacija i obnova potkrovlja u sklopu zgrade IMGGI-a, koje trenutačno nije iskorišteno.

5

milijuna eura uložit će država u novi Centar za sekvencioniranje genoma i bioinformatiku

Planirano je proširenje laboratorijskih kapaciteta IMGGI-a, prije svega za sekvencioniranje cjelokupnog genoma virusa SARS-CoV-2, za što će biti adaptirano potkrovlje Instituta površine oko 830 četvornih metara i izgrađene neovisne laboratorijske linije.
Predviđeni kapacitet sekvencioniranja je, kako je navedeno, do 1500 kompletnih genoma mjesečno, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Osnivanje novog centra za sekvencioniranje genoma i bioinformatiku prije nekoliko dana najavila je Jelena Begović, direktorica Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Brži razvoj biomedicine

Ona je za RTS rekla kako je ideja da kroz nove tehnologije Srbija razvije biomedicinu, odnosno poveća kapacitete u biomedicini i biotehnologiji, te je dodala da će se u prvoj fazi centar prije svega baviti praćenjem mutacija koronavirusa.

Istog dana Ana Brnabić, premijerka Srbije, rekla je za Tanjug da će u Centar za sekvencioniranje genoma biti uloženo pet milijuna eura.

Vijest o gradnji Centra za sekvencioniranje genoma i bioinformatiku dolazi samo jedan dan nakon najave da će se pokraj Instituta Torlak, koji će proizvoditi Sputnik V, rusko cjepivo protiv koronavirusa, graditi Bio kampus za bioinformatiku, biotehnologiju, biodiverzitet i biomedicinu. Kampus će se graditi na površini od oko 7,9 hektara te će imati kapacitet za prihvat 1300 studenata.

Kako je navedeno u planu kojim se obavlja prenamjena lokacije, u sklopu kampusa bit će omogućeni različiti obrazovni sadržaji iz područja primijenjenih znanosti, znanstveno-tehnoloških istraživanja, biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta.

Također, u sklopu Bio kampusa planiran je i Centar veterinarske službe Ministarstva obrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close