Bespravni graditelji u srpskim nacionalnim parkovima ne brinu o inspekciji

Autor: Poslovni dnevnik , 02. siječanj 2022. u 22:00
Nacionalnim parkovima prijeti opasnost zbog širenja naselja uslijed nelegalne izgradnje/Shutterstock

Općina Bajina Bašta od 2018. do 2020. nije provela niti jedan inspekcijski nadzor u NP Tara, a Općina Majdanpek donijela je 40-ak rješenja o rušenju bespravnih objekata u NP Đerdap, ali ništa nije uklonjeno.

Općina Bajina Bašta od 2018. do 2020. nije provela niti jedan inspekcijski nadzor nad izgradnjom bespravnih objekata, što je utjecalo na rast bespravne gradnje na području NP Tara.

A Općina Majdanpek u posljednjih 13 godina donijela je više od 40 rješenja o rušenju bespravnih objekata u NP Đerdap, ali ništa nije uklonjeno, zaključno sa 2020.

Na te podatke ukazuje Državna revizorska institucija u izvješću o reviziji poslovanja nacionalnih parkova u Srbiji. Cilj te revizije bio je da se pokaže kako je srpskim nacionalnim parkovima potrebno učinkovito i ekonomično upravljanje, piše Politika.

Velika sječa šume
U Srbiji postoji pet nacionalnih parkova – Đerdap, Kopaonik, Fruška gora, Tara i Šar-planina, koji se prostiru na oko 150.000 hektara. Oko 66 posto je u vlasništvu države, a ostatak je privatno vlasništvo.

Prema nalazima revizora, nacionalnim parkovima prijeti opasnost zbog širenja naselja i urbanizacije uslijed nelegalne izgradnje objekata, razvoja neadekvatnih oblika turizma i nagomilavanja otpada, ali i veće sječe šuma u zaštićenim područjima nego što je dopušteno.

150.000

hektara zauzima pet nacionalnih parkova u Srbiji

Revizor upozorava da je potrebno unaprijediti sustav upravljanja nacionalnim parkovima kroz učinkovitiji rad čuvarske službe i nadležnih inspekcija kao i kroz bolju koordinaciju i suradnju nadležnih tijela.

U izvješću se navodi da nisu usvojeni i usaglašeni svi planski dokumenti u području zaštite prirode. Ministarstvo zaštite okoliša nije na vrijeme pokrenulo i provelo proceduru usvajanja planova upravljanja, što govori da nije usvojen desetogodišnji planski okvir za provođenje aktivnosti na očuvanju, unaprjeđenju i održivom korištenju prirodnih i drugih vrijednosti područja nacionalnih parkova.

Ostali bez prihoda
Za NP Tara nisu doneseni svi planovi i postoji neusklađenost planskih dokumenata koje je donijela Općina Bajina Bašta. Općine Majdanpek i Bajina Bašta donosile su urbanističke planove za područja nacionalnih parkova Đerdap i Tara bez prethodne suglasnosti ministarstva nadležnog za poslove zaštite okoliša.

“Upravljači nacionalnim parkovima Tara i Đerdap nemaju potpunu kontrolu nad aktivnostima koje se odvijaju na zaštićenom području”, navedeno je u izvješću.

Upravljač NP Đerdap u razdoblju kojeg je kontrolirala revizija nije obračunavao naknadu za korištenje zaštićenog područja za postavljanje vikendica i drugih nekomercijalnih objekata za odmor, što za posljedicu ima smanjene prihode.

Komentirajte prvi

New Report

Close