Bemax od Đukanovićeve banke kupio u Bečićima zemljište od 11.000 kvadrata

Autor: Poslovni.hr , 21. studeni 2021. u 22:00
Foto: Unsplash

Najveća crnogorska građevinska tvrtka postala je vlasnik bivšeg odmarališta kompanije Titex, na atraktivnoj lokaciji, a za koje je Prva banka Ace Đukanovića, brata predsjednika CG, godinama tražila kupca.

Bemax, najveća građevinska kompanija u Crnoj Gori, kupila je od Prve banke atraktivni zemljišni kompleks od 11 tisuća četvornih metara nasuprot hotela Splendid u Bečićima (tri kilometra od Starog grada u Budvi, središtu crnogorskog turizma) gdje je nekad bilo odmaralište propale tekstilne kompanije Titex.

Time je Prva banka, čiji je najveći dioničar Aco Đukanović, brat Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore i oporbenog DPS-a, nakon osam godina od kada je zemljište zbog nevraćenog kredita zaplijenila od tvrtke Slobšar&Cok, u vlasništvu ubijenog poduzetnika Slobodana Šaranovića, konačno pronašla kupca. Đukanovićeva banka upisala je i hipoteku na zemljišni kompleks od 11.235 kvadrata na kojem se nalaze stare montažne barake, i to na iznos od 6,6 milijuna eura. Bivše Titexovo odmaralište godinama je bilo sklonište brojnim beskućnicima i ljudima koji tražeći posao dolaze u Budvu, pišu Vijesti. Da je tu nekad bilo odmaralište popularne tekstilne tvrtke, svjedoči sačuvana recepcija na kojoj i danas stoji natpis Titex.

Grade na Budvanskoj rivijeri

Bemax je u proteklih nekoliko godina bio angažiran najčešće kao izvođač radova na gradnji turističkih kompleksa i luksuznih hotela na Budvanskoj rivijeri. Kompanija je trenutačno uključena u gradnju turističkog kompleksa na Smokvici, u blizini Reževića, dva velika hotela s pet zvjezdica Cruiser i Falcons u središtu Budve na Slovenskoj plaži, te gradi hotel Kraljičina plaža u Miločerskom parku, kao i hotele u Bečićima i Rafailovićima. Izgradila je i condo hotel sa 12 katova na mjestu bivšeg Zeta filma, pokraj Starog grada.

Bemax se bavi poslovima i u području energetike, osim izgradnje malih hidroelektrana pojavili su se i u konzorciju s kineskim ulagačem i tvrtkom Blaža Đukanovića, sina predsjednika Crne Gore, koji će obaviti ekološku sanaciju termoelektrane u Pljevljima.

Bemax se u Crnoj Gori smatra kompanijom bliskom Milanu Roćenu, savjetniku predsjednika države, koji je takve tvrdnje više puta javno odbacivao. Prema podacima iz registra kompanija, osnivač i izvršni direktor Bemaxa je Veselin Kovačević. Prva banka je još 2013. preuzela od Šaranovićeve tvrtke bivše odmaralište jer kredit od 6,5 milijuna eura, na koliko je bila upisana hipoteka, nije bio vraćen. Godinama je banka na svojoj web stranici nudila tu atraktivnu nekretninu.

Šaranović, koji je u ožujku 2017. ubijen u Budvi, nakon što je nekoliko mjeseci ranije izašao iz pritvora gdje je proveo gotovo tri godine zbog sumnje da je organizirao ubojstvo Nikole Bojovića, brata vođe zemunskog klana Luke Bojovića, na valu opće rasprodaje državne imovine domogao se Titexovog odmarališta. Veliki kredit dobio je 2007. godine od Prve banke, kada je založio zemljišni kompleks u Bečićima.

Do PUP-a za godinu dana

Općina Budva je prije tri godine Prvoj banci izdala urbanističko-tehničke uvjete prema kojima je, pozivajući se na Detaljni urbanistički plan Bečići, na toj lokaciji omogućena gradnja objekata od 75.676 četvornih metara bruto građevinske površine – i to zgrade s prizemljem i šest katova, kao i tornjeva sa dvanaest katova. Bemax će, ipak, morati pričekati na gradnju, jer je nova vlada Crne Gore 22. travnja donijela odluku o izradi Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Općine Budva, kojom je stavila izvan snage dva osporavana planska dokumenta – DUP Budva centar i DUP Bečići, objašnjavaju Vijesti.

Naime, do izrade prostornog plana za Budvu, za što će trebati najmanje godinu dana, neće biti ovjeravana dokumentacija. Još se ne zna hoće li na toj lokaciji Prostornim planom biti zadržana i mogućnost izgradnje nebodera koji će biti hoteli, ali će sadžavati i stanove za prodaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close