Bechtel i Crna Gora u strateškom partnerstvu za autocestu

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2021. u 22:00
Prvi projekt odnosa države i američke kompanije bit će gradnja Jadransko-jonske autocest/I. Čagalj/PIXSELL

Formaliziranje partnerstva trebalo bi uslijediti kroz par tjedana.

Američki građevinski gigant Bechtel ponovno bi mogao biti prisutan u regiji kroz jedan projekt, i to ne bilo kakav, već jadransko-jonsku autocestu, koja bi prolazila Crnom Gorom.

Piše tako portal Indikator.ba, navodeći da je izgradnja ove autocesta strateški projekt Vlade Crne Gore, a na što je podsjetio i tamošnji ministar financija i socijalne skrbi Milojko Spajić.

On se bio u Podgorici bio sastao s generalnim menadžerom Bechtela Andrewom Patersonom, na sastanku kojem je tema bila upravo suradnja države s tom kompanijom.

“Izgradnja Jadransko-jonskog autoputa je jedan od strateških projekata Vlade Crne Gore i nastojimo da ubrzanim koracima uđemo u realizaciju tog projekta”, reče Spajić nakon sastanka, na kojem je strateško partnerstvo dogovoreno kroz razvoj cestovne, željezničke, zrakoplovne, lučke, poljoprivredne, prosvjetne i obrambene infrastrukture.

Odnos je dakle sveobuhvatan, ali upravo je izgradnja autoceste ‘od mora do mora’ svojevrsni simbol partnerstva, kojim ono i starta.

“Prvi projekt je studija i izgradnja Jadransko-jonske autoceste i to je prvi primjer infrastrukture izgrađene po svim EU i NATO standardima”, dodaje ministar.

Ta je dionica znana i pod nazivom Plavi koridor, a teći će cijelim istokom obaju mora, u duljini od oko 1100 kilometara. Koridor bi povezivao sedam zemalja, od istočne granice Italije na sjeveru, te Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i grčke, gdje bi cilj bio u luci Igoumenitsa.

Formaliziranje partnerstva trebalo bi uslijediti kroz par tjedana, kad će crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i izvršni direktor Bechtela, navodi Indikator.ba, trebali potpisati Memorandum o razumijevanju, kao osnovu svih dogovora koja će odrediti i sva planirana ulaganja u infrastrukturu.

Spajićevo je ministarstvo određeno za upravljanje ugovaranjem strukturnog i financijskog aspekta strateškog partnerstva, a druga ministarstva će biti nadležna za projekte iz svojeg resora.

Komentirajte prvi

New Report

Close