Preokret: Banke u susjedstvu ipak imaju pravo naplatiti troškove obrade kredita

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2021. u 13:56
Foto: pixabay

Vrhovni kasacijski sud izmijenio je stajalište da banke ne smiju naplaćivati tu uslugu zbog čega ih je tužilo 100.000 klijenata.

Klijenti u Srbiji koji su tužili banke za nezakonitu naplatu troškova obrade kredita i plaćanje premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) u protekle tri godine uglavnom su dobivali sporove. Suci koji su presuđivale u tim slučajevima vodili su se pravnim stajalištem Vrhovnog kasacijskog suda (VKS) iz 2018., u kojem je navedeno da banke ne mogu naplaćivati te uluge. To stajalište je, međutim, sada dopunjeno, a odvjetnici tvrde da je zapravo potpuno izmijenjeno jer sada banke ipak imaju pravo naplaćivati i jedan i drugi trošak. Najnoviji potez Vrhovnog kasacijskog suda izazvao je buru u stručnoj javnosti, među odvjetnicima, ali i među dužnicima koji se tuže s bankama jer je sada neizvjesno koliko bi ih mogao stajati gubitak spora na koji su gledali kao na siguran dobitak.

‘Jasni i nedvosmisleni podaci’

Zabrinuti su i kijenti koji su već naplatili tužbe jer strahuju da će novac kojeg su dobili morati vratiti, navodi Euronews Srbija.

“Banka ima pravo na naplatu troškova i naknada bankarskih usluga, te odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obvezuje da banci plati troškove kredita nije ništavna pod uvjetom da je ponuda banke sadržavala jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita”, piše u pravnom stajalištu Vrhovnog kasacijskog suda. Isto se odnosi i na naplatu premije osiguranja kod NKOSK-a. Banke imaju pravo naplaćivati i te troškove prilikom odobravanja kredita pod uvjetom da su u ugovoru jasno naznačeni. Iako, kako stoji u informaciji na internet stranici VKS-a, to stajalište nije obvezujuće, ono je usmjeravajus e za sve buduće odluke nižestupanjskih sudova.

Odvjetnici su najavili kako će tražiti da se novo stajalište VKS-a stavi izvan snage jer smatraju kako je nedopustivo da najviše sudsko tijelo tri godine zauzima jedno stajalište, a da sada donosi dopunu koja ga potpuno mijenja. Zasad nitko ne može predvidjeti kakve bi posljedice zbog izmijenjenih propisa mogli imati klijenti koji su tužili banke, ali je sigurno da bi mogli imati dodatne troškove zbog izgubljenih sudskih sporova. Podneseno je više od 100.000 tužbi, a ne zna se koliko je sporova dosad riješeno.

Rizik za financijski sustav

Prema saznanjima udruge Efektiva, od 2018. VKS je donio oko 2000 rješenja koja predstavljaju potvrdu da banka ne smije naplaćivati troškove obrade kredita. Javila se i Narodna banka Srbije (NBS) koja tvrdi kako nikad nije zauzela stajalište da banke nemaju pravo na naknadu obrade kredita, kako navode neki mediji, a što bi moglo izazvati rizik za stabilnost financijskog sustava. Kako se navodi u priopćenju NBS-a, Zakonom o zaštiti korisnika financijskih usluga propisano je da ugovor o kreditu mora sadržavati vrstu i visinu svih naknada koje terete korisnika kredita.

“Naknade i troškovi povezani s realizacijom kredita (troškovi obrade, praćenja i administriranja kredita), koje banka naplaćuje od korisnika, ulaze u obračun efektivne kamatne stope i zakonska je obveza banke da ih jasno predoči korisniku u predugovornoj fazi, tj. iskaže ih u ponudi, kako bi korisnik na transparentan način bio upoznat sa svim troškovima koji ga terete”, navodi NBS, koji dodaje da su banke dužne efektivnu kamatnu stopu obračunavati na jedinstveni propisani način zbog usporedbe istovrsnih ponuda različitih banaka.

Narodna banka Srbije navodi da je kroz zakonodavni okvir propisala obvezu za banke da korisniku pruže potpune i jasne informacije i odgovarajuća objašnjenja o uvjetima koji se odnose na ugovor o kreditu, zajedno s informacijama o troškovima koje korisnik ima u vezi s kreditom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

srbi prolaze sve pljacke kao i mi…kao da ne mogu malo pogledati kod nas u povijest

New Report

Close