Aerodrom Sarajevo: Veliki interes za noćne letove

Autor: Poslovni dnevnik , 03. travanj 2023. u 22:00
Sarajevska zračna luka završila je nedavno radove na dugoočekivanoj novoj terminalnoj zgradi/Shutterstock

Air Serbia i AnadoluJet prve su zatražile dozvole, a uskoro će još nekoliko kompanija.

Air Serbia je zatražila od sarajevske zračne luke letove tijekom noći 15.5. do 30.9. Avion bi trebao krenuti iz Beograda u 0:45 i sletjeti u Sarajevo u 1:35, a poletjeti iz Sarajeva u 4:30 i sletjeti u Beograd u 5:20.

Iz zračne luke kažu da bi to bio drugi let u danu, budući da bi kompanija nastavila let u popodnevnom valu s dolaskom u Sarajevo u 14:15 i polijetanjem u 14:45. Ostaje da se vidi koliko će noćnih frekvencija tjedno uvesti Air Serbia, da li svih 7 kao što je traženo ili manje, piše portal Zamaaero.

10 000

četvornih metara površina je nove zgrade sarajevskog aerodroma koja se prostire na četiri kata

Nove linije
AnadoluJet je zatražio i mogućnost noćnih letova, s obzirom da će zračna luka biti otvorena 24 sata dnevno.

Uvest će treći tjedni let za Bodrum, koji će prometovati od 3. lipnja. do 2. rujna 2023. godine. i dolazak u Sarajevo u 3:00 sata, a polazak iz Sarajeva u 4:00 sata.

Hoće li i druge kompanije iskoristiti mogućnost noćnih letova, ostaje za vidjeti. Svakako bi to bilo potrebno i Croatia Airlinesu čiji bi letovi bili idealni s polijetanjem iz Zagreba u 23 sata i dolaskom u Sarajevo oko ponoći. I Austrian bi mogao imati letove kasnije nego sada, pa bi bilo realno da u Sarajevo stigne oko 23.40. I Turkish bi treći let mogao prebaciti na svoj noćni val s polaskom iz Istanbula oko ponoći, predviđa Zamaaero.

Sarajevska zračna luka završila je nedavno radove na dugoočekivanoj novoj terminalnoj zgradi i vlasti su joj izdale uporabnu dozvolu. Iako su neki dijelovi novog objekta već u upotrebi, očekuje se da će zračna luka u potpunosti otvoriti terminal za putnike u nadolazećim tjednima. Nova zgrada prostire se na površini od 10.000 četvornih metara na četiri kata, s novim sadržajima dizajniranim za poboljšanje iskustva putovanja putnika.

Prošireni terminal
Novim objektom spojenim na postojeći terminal, ukupni kapacitet sarajevske zračne luke povećat će se na dva milijuna putnika godišnje, a terminali će se prostirati na ukupno 19.000 četvornih metara, podsjećaju iz Ex-Yu Aviationa.

Novi objekt opremljen je s dvanaest šaltera za prijavu. Dizajnirani su tako da odgovaraju drugim šalterima u zračnim lukama i imaju strane od nehrđajućeg čelika, postolje, ogradu za odbojnike i stalak za torbe.

Konfigurirani su tako da odgovaraju specifičnoj opremi zrakoplovne tvrtke. Zračna luka također je u procesu instaliranja novog automatiziranog sustava za rukovanje prtljagom kako bi se pojednostavila obrada putnika i poboljšala učinkovitost.

Uskoro se otvaraju i novi maloprodajni objekti te ugostiteljski objekti. U novom dijelu zračne luke nalazi se i novi salon poslovne klase. Ukupno pet gateova izdržat će očekivani priljev putnika.

Posebnost objekta, stakleni zračni most, već je postavljen i povezan sa objektom.

U tijeku je proširenje stajališta, a po završetku zračna luka će imati ukupno jedanaest parkirališnih mjesta za zrakoplove, što je značajno povećanje u odnosu na postojećih sedam. 

Komentirajte prvi

New Report

Close