Predvidjeti, dočekati, blokirati

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2018. u 08:00
Foto: Promo

Većina rješenja na tržištu ne reagira proaktivno.

Ako ste dio IT svijeta zaduženog za sigurnost informacijskih sustava, sigurno znate za korake državnog vrha u osiguranju kibernetičke sigurnosti na državnoj razini. Donesene su mjere Strategije nacionalne sigurnosti, Zakon o domovinskoj sigurnosti te Nacionalna strategija kibernetičke sigurnosti. Sve je popraćeno najavom održavanja simulacijske vježbe tijekom prvog kvartala ove godine na scenarij kibernetičkog napada, kojom će se testirati sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti i utvrditi manjkavosti istoga u praktičnim uvjetima.

Infosistem inicijalni naglasak svih strategija koje se odnose na sigurnost kibernetičkih sustava stavlja na sustave prediktivne analitike. Njima predviđamo i detektiramo nedostatke sigurnosnih sustava, u realnom vremenu i na svim uređajima koje koristi organizacija, nakon čega slijedi definiranje procedura i mjera kojima će se sustav što kvalitetnije zaštititi od utvrđenih ugroza. 

Današnje napredne informacijske sigurnosne ugroze su dinamične, višeslojne te zaobilaze tradicionalni pristup sigurnosti. Za njih ne postoje granice – bilo državne, bilo korporativne. Upravljanje informacijskom sigurnošću postaje složenije svakim novim cyber napadom i više nije moguće bez automatizacije sustava u određenom opsegu. U svijetu u kojem se dogodi više od 80.000 novih cyber napada svakoga dana, prediktivna analitika povećava učinkovitost postojećih sigurnosnih kontrola ubrzavajući prosječno vrijeme za otkrivanje i prosječno vrijeme za odgovor na cyber napad. Ona nam pomaže da sami definiramo i osiguramo teritorij našeg virtualnog sigurnosnog sustava.

Većina rješenja na tržištu ne reagira proaktivno, neka javljaju toliko lažnih alarma tehničkom osoblju da pobijaju svoju korisnost, te ne sprječavaju sigurnosne proboje na vrijeme. Često se također događa da tehničko osoblje nakon primanja dojave o sigurnosnoj ugrozi ne uspijeva detektirati izvor sigurnosnog proboja, niti korigirati procese kako se proboj ne bi ponovio.

Određena rješenja se ističu. Određena rješenja mogu biti naši profesionalni branitelji virtualne državne granice, spremni na sve, adaptibilni na nove uvjete i nove prijetnje u svakom trenutku. Infosistem nudi rješenje razvijeno u suradnji s američkim Ministarstvom domovinske sigurnosti – platformu za prediktivnu analizu sigurnosnih i obavještajnih ugroza. Rješenje je tijekom 16 godina prošlo opsežne procese testiranja braneći Sjedinjene Američke Države od neprijatelja i razvilo se u iznimnu sigurnosnu platformu – branitelja svake virtualne sigurnosne državne i organizacijske granice.

Rješenje o kojem govorimo obrađuje više od 700.000 naprednih prijetnji svaki dan. Kroz modeliranje podataka u realnom vremenu, što uključuje 4.500 dark/deep web izvora i 4 milijuna izvora s društvenih mreža, osigurava obavještajne informacije u realnom vremenu. Priznajemo da ponekad zvuči pomalo zastrašujuće u kontekstu svih SF filmova koje gledamo o umjetnoj inteligenciji. 

Što točno dobivate korištenjem ove platforme? Malu nišu sigurnosti u nesigurnom svijetu. Sustav koji čuva vašu organizaciju i njene virtualne granice od sigurnosnih prijetnji izvana i iznutra. Sustav koji proaktivnom analizom u realnom vremenu otkriva sumnjivo ponašanje korisnika sustava, kao i sigurnosne probleme na brojnim uređajima i vezama koje vaša organizacija koristi u svakodnevnom radu. Dobivate umjetnu inteligenciju koja pruža višedimenzionalnu detekciju kibernetičkog napada putem machine learninga i prediktivnih algoritama za automatsku i proaktivnu sigurnost. Konkretnije, dobivate sustav koji je modeliran po vašoj mjeri. Sustav koji uči od ponašanja korisnika vaše mreže tijekom svakog dana. Sustav koji uočava potencijalne prijetnje dok su još daleko od vaše infrastrukture i odmah alarmira tehničko osoblje o mogućem propustu u sigurnosnim mjerama. Sustav koji je u mogućnosti uzeti u obzir širi raspon i kontekst svih primijećenih uzoraka cyber akcija i napada, izvršiti naprednu analizu kibernetičke sigurnosti sustava koji štiti i prioritizirati alarme koje šalje prema tehničkom osoblju, te generirati brzu analizu uzroka primijećenog napada.

Ali ne zaboravimo ni sigurnost državnih granica. Naime, uz klasične načine održavanja sigurnosti državne granice, postoje sustavi koji olakšavaju upravljanje sigurnošću državnih granica upravo korištenjem naprednog analitičkog targetiranja. Rješenje koje nudi Infosistem se već koristi u zaštiti državnih granica visokog rizika poput meksičke i kanadske granice. Sastoji se od naprednih algoritama koji uključuju platformu za procjenu rizika posebne namjene, a koja može konzumirati i analizirati velike količine transakcijskih podataka iz više izvora. Rezultat je brži protok ljudi i vozila, uz osiguranu sigurnosnu kontrolu, bez stvaranja gužvi i kolona na granici. Možete li zamisliti bolju pozivnicu turistima za dolazak na ljetovanje?

Ova platforma omogućuje automatsko procjenjivanje potencijalnog rizika koji predstavlja putnik, vozilo ili isporuka tereta. Inicijalnim filtriranjem radi se automatsko odobrenje subjekata s niskim rizikom, nakon čega se pokreće izrada planova procjene subjekata koji su definirani većim rizikom. I ovdje se radi o umjetnoj inteligenciji koja konstantno uči i poboljšava performanse korištenjem machine learninga i svih ranije spomenutih elemenata prediktivne analitike. Još jedna revolucionarna tehnologija koju možemo ponuditi, a koja omogućuje graničnim kontrolama da upravljaju sigurnosnim procesima učinkovitije, povoljnije i sigurnije nego ikad prije.

Zakoračite u naš svijet. Predvidite, dočekajte i blokirajte maliciozne napade i napadače s punom sigurnošću profesionalca. Infosistemovi stručnjaci su spremni pomoći vam da osigurate virtualne i fizičke granice koje branite. 

Komentirajte prvi

New Report

Close