Najčešći uzroci profesionalnih bolesti i radna sposobnost nakon dijagnoze

Autor: Poslovni.hr , 17. studeni 2016. u 09:29
Foto: PR

Koja zanimanja su danas najrizičnija za razvoj profesionalnih oboljenja, kako se ocijenjuje radna sposobnost te što poduzeti nakon dijagnoze možete doznati 24. studenog 2016. godine na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI), Ksaverska cesta 2, Zagreb.

Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) organizira manifestaciju Dani otvorenih vrata koja će se održati 24. i 25. studenog 2016. godine na adresi Ksaverska cesta 2 u Zagrebu, s ciljem informiranja šire javnosti o znanstvenim i primijenjenim istraživanjima Instituta u području znanosti o zračenju, toksikologije, profesionalnih bolesti, higijene okoliša, detekcije narkotika i kontrole otrovanja. Detaljni program događanja dostupan je na web stranici http://dov.imi.hr/.

Prvoga dana događanja održat će se javni seminar s temama o statusu profesionalnih oboljenja, zdravlju i zaštiti kože zaposlenika obrtničkih zanimanja te zdravstvenim aspektima kronične izloženosti niskim dozama pesticida ili arsena u vodi za piće. Institutska 24-satna služba informiranja Centar za kontrolu otrovanja na seminaru će predstaviti svoje aktivnosti i iznijeti statistiku zaprimljenih poziva.

Sudjelovanje na seminaru preporuča se djelatnicima zaposlenim u zdravstvu, sektoru osobnih usluga, službama za sigurnost i zaštitu na radu te odgojno-obrazovnim i znanstveno-istraživačkim ustanovama. Sudjelovanje na seminaru bodovano je odlukom Hrvatske liječničke komore.

Nedavna istraživanja na američkoj populaciji pokazala su da izloženost niskim dozama arsena može biti jedan od čimbenika rizika za pojavnost bolesti dijabetesa tipa 2. Rezultati istraživanja koja se provode na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) poslužit će za procjenu utjecaja kronične izloženosti niskim razinama arsena putem vode za piće na razvoj istraživane bolesti.

Drugi dan događanja posvećen je popularizaciji institutske znanosti te će ponuditi brojne edukacijske aktivnosti prilagođene posjetiteljima učeničke i studentske dobi, kao i mogućnost informiranja šire javnosti o svim stručnim poslovima iz uslužne djelatnosti Instituta.

Sumnjate li da vaš partner, djelatnik ili netko od članova obitelji koristi opojne droge svoju sumnju možete otkloniti metodom određivanja droga u kosi. Provjerite kako brzo, anonimno i pouzdano to možete učiniti na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI), 25. studenog 2016. godine na adresi Ksaverska cesta 2, Zagreb.

Osim spomenute teme događanje donosi još niz drugih zanimljivosti, među ostalim predavanja o važnosti i štetnosti metala za organizam, poznavanju lica i naličja organofosfata, istraživanju bolesti metabolizma na razini genetičkog materijala te demonstraciju mjerenja i zaštite od ionizirajućeg zračenja. Tijekom posjeta laboratorijima posjetitelji će moći vidjeti kako se određuje živa u kosi, mikroskopirati vlastite bukalne stanice, saznati zašto je u određenim vrstama istraživanja nužno koristiti životinjske modele, posjetiti mjernu postaju za analizu onečišćenja u zraku i sudjelovati u radionici određivanja pesticida u vodi.

Bez obzira na svoju struku i dob, svi posjetitelji s interesom za znanstvene i stručne poslove Instituta mogu doći, informirati se i postavljati pitanja tijekom oba dana manifestacije – poziva koordinatorica događanja dr. sc. Sanja Stipičević.

Komentirajte prvi

New Report

Close