Kako aktivirati potencijal naše generacije?

Autor: Marta Duić , 29. listopad 2015. u 22:01
Raspravljat će se o svim aktualnim problemina s kojima se susreću studenti/FOTOLIA

Tema odljeva mozgova nešto je što je već dugo aktualno u medijima pa smo željeli čuti što studenti, ali i uspješni poduzetnici, imaju reći o tome, kazao je organizator.

Studentska udruga AIESEC i ove godine, 11. studenog, organizira neprofitnu konferenciju za studente pod nazivom Youth Speak Forum. Ona je kao i uvijek namijenjena perspektivnim i ambicioznim studentima koji su se voljni educirati i raspravljati o aktualnim temama i problemima te za njih naći rješenja.

Tako će ove godine tema konferencije biti 'Zašto ostati u Hrvatskoj?' što je bitno jer je svima cilj da se perspektivni studenti po završetku fakulteta zadrže ovdje i svojim sposobnostima i znanjima utječu na boljitak i razvitak naše zemlje. Fran Naglić, član AIESEC-a i jedan od organizatora Youth Speak Forum objašnjava kako je riječ o globalnoj AIESEC inicijativa koja se razvila iz jednostavnog pitanja: Kako možemo aktivirati potencijal naše generacije, a u isto vrijeme odgovarati na relevantne teme našeg vremena?

"Putem Youth Speak ankete na globalnoj razini pokušavamo otkriti korijen društvenih i studentskih problema, koje ćemo nakon obrade pokušati riješiti različitim projektima. Cilj nije samo organizirati konferenciju, već riješiti problem koji zahtjeva dugotrajni angažman brojnih organizacija, među kojima je i AIESEC. Na Youth Speak Forumu svaka zemlja sukladno svojim problemima postavlja teme konferencije. Ove godine mi smo se opredijelili za "Zašto ostati u Hrvatskoj?", kako bi naši poduzetnici studentima objasnili svoje početke na Hrvatskom tržištu te njihova razmišljanja o odlasku u inozemstvo", tvrdi Fran Naglić, jedan od organizatora Youth Speak Foruma.

Aktiviranje studenata
Youth Speak Forum organizira najveća studentska udruga AIESEC već nekoliko godina, a premda je cilj uvijek isti, svake godine na konferenciji radi novi tim studenata koji svojim volontiranjem unose promjene i unapređuju konferenciju. Naglić tvrdi da time ne samo da svoje vještine bruse na organizaciji ovog projekta, već i rezultate svog rada mogu vidjeti nakon svega nekoliko tjedana. Napominje kako takvim radom, ne samo da razvijaju nove ideje sudionika Foruma, već i poduzetničke vještine članova AIESEC studentske udruge. "Gospodarski značajne teme, ali i studentima zanimljive poput ove provodimo već godinama u sklopu našeg Youth To Business Foruma.

Do sada smo se bavili temama nezaposlenosti, pronalaska prvog posla, konkurentnosti te Y generacijom. Budući da smo ove godine usredotočili ne samo na ekonomski aspekt, već i socijalni, odlučili smo se pozabaviti problemima koje muče studente. Tema odljeva mozgova nešto je što je već dugo aktualno u medijima i željeli smo čuti što studenti, ali i uspješni poduzetnici o tome imaju za reći. Smatramo da je bitno čuti sve strane te poslušati njihove savjete za rješavanje problema. Ipak se na kraju njih to najviše tiče", tvrdi Naglić. Prošle godine na konferenciji je sudjelovalo 200-ak studenata, imali su četiri govornika i dvoje panelista. Na ovogodišnjoj konferenciji sudjeluju i Nikola Žinić iz Bruketa i Žinić OM-a, modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović, Dragana Gučanin iz I-ways, a Naglić nam otkriva kako sudionike očekuje i gost iznenađenja. Povećali su i broj panelista tako da će se moći čuti iskustva Igora Štefanca iz Ikea, Božice Habajec iz Nielsena i Davora Debrecin iz Svi na web-a.

Naglić se pohvalio kako imaju šest partnerskih tvrtki, na organizaciji konferencije radi 40 članova organizacije AIESEC iz cijele Hrvatske te očekuju više od 200 sudionika. "Youth Speak Forum jedna je od rijetkih studentskih konferencija koja spaja sve studente, bez obzira na njihov fakultet te preferenciju zanimanja. Cilj je inspirirati i aktivirati studente na samoj konferenciji te im omogućiti odskočnu dasku za daljnji napredak u svijetu. Također, važna tema poput odljeva mozgova ne može se jednostavno definirati, a pogotovo predložiti rješenje. Upravo zato dovodimo govornike iz različitih sektora kako bih pružili uvid iz što više perspektiva, naime tako će se svatko moći pronaći u nekoj od priča govornika", pojašnjava Naglić.

Volonterski projekti
Inače, AIESEC je najveća međunarodna studentska organizacija prisutna u 126 zemalja koja broji preko 100.000 članova. Vizija organizacije je ostvariti ljudski potencijal kroz razvoj novih generacija mladih lidera kroz programe međunarodnih volonterskih i stručnih praksi te radom za organizaciju na različitim projektima, među kojima je i Youth Speak Forum. U Hrvatskoj, ova organizacija djeluje od 1953. godine u sklopu AIESEC-a Jugoslavije, a danas je u Hrvatskoj aktivno šest lokalnih odbora koji djeluju u Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Puli i Zagrebu s preko 120 članova te 600 alumnija. Naglić nam otkriva da Aiesec Zagreb trenutno radi na dva volonterska projekta pod nazivom 'Discover Zagreb' i 'World in the city'.

'World in the city' je projekt u kojem studenti volonteri iz drugih zemalja drže tečajeve jezika za građanstvo, a projektom nastoje približiti različite kulture Zagrepčanima i omogućiti tečajeve jezika za ljude koji si to ne mogu priuštiti. Njihov drugi projekt "Discover Zagreb" cilja na turističku promociju grada Zagreba u inozemstvu, a ove zime promoviraju Zagreb kao grad s bogatim zabavnim i kulturnim sadržajima koji bi svaki turist trebao posjetiti. "Uz ova dva projekta, organiziramo i konferenciju 'Job Hunt', gdje studenti uče kako napisati životopis, kako se ponašati na intervju za posao i u konačnici, kako dobiti posao", otkrio nam je Naglić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close