Povećana globalna potražnja za profesionalcima i menadžerima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. travanj 2015. u 14:34
Foto: Thinkstock

U Hrvatskoj je 52 posto ispitanih kompanija izjavilo da zapošljava profesionalni i menadžerski kadar.

Zapošljavanje u segmentu profesionalnih i menadžerskih pozicija diljem svijeta nastavilo se u ovoj godini oporavljati u odnosu na prethodnu godinu, pokazalo je u utorak istraživanje agencije za zapošljavanje Antal International specijalizirane za profesionalne i menadžerske pozicije.

U anketi "Global snapshot", koja je u veljači i ožujku ove godine provedena među 9.000 organizacija u 40 zemalja svijeta, 68 posto ispitanih kompanija kazalo je da zapošljava profesionalce ili menadžere, dok je u prošloj godini taj postotak iznosio 57 posto. Istodobno, porastao je i postotak kompanija koje otpuštaju takav kadar i to na 24 posto.

U Hrvatskoj je 52 posto ispitanih kompanija izjavilo da zapošljava profesionalni i menadžerski kadar, što je i dalje među najnižim razinama u široj regiji srednje i istočne Europe. Jedino u Mađarskoj takav kadra zapošljava manji broj kompanija, tek njih 37 posto.

Najviše razine zapošljavanja tog kadra bilježe Slovačka (74 posto) i Poljska (70 posto). Postotak kompanija koje u Hrvatskoj trenutno otpuštaju zaposlenike na tim razinama iznosi 18 posto, dok ih 21 posto navodi da će i u sljedećem tromjesečnom razdoblju otpuštati.

U zapadnoj Europi najviša razina zapošljavanja na tim pozicijama je u Belgiji (77 posto) i Velikoj Britaniji (70 posto), a najniža u Španjolskoj i u Italiji gdje je svega 39 posto kompanija odgovorilo da trenutno zapošljava na profesionalnoj i rukovodećoj razini.

Trenutna situacija u Rusiji također se odražava na zapošljavanje, pa tamo čak 53 posto kompanija otpušta zaposlenike na rukovodećim razinama, ali istovremeno i 65 posto zapošljava nove menadžere, navodi se u istraživanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close